10 Mart 2014 Pazartesi

Piyasalara Bakış


Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşirken (+175.000 beklenti 149.000), saatlik kazançlardaki artış dikkat çekiciydi. Veri sonrasında ABD faizlerindeki artış ile birlikte gelişmekte olan ülke döviz kurlarında baskı gördük. Tarım dışı isithdam sonrasında ise haftasonu Çin’de açıklanan dış ticaret verilerinde ihracatın zayıf gelmesi ve Ukrayna ile ilgili gelişmelerle birlikte riskli varlıklardaki baskının devam ettiğini görüyoruz. Ayrıca bu sabah Japonya’da açıklanan 4Ç büyüme rakamının ise aşağı yönde revize edildiğini belirtelim. Şu saatlerde Asya Borsaları Çin öncülüğünde satış baskısı altında. 

Bu hafta makro veri tarafında ABD’de perakende satışlar, euro bölgeinde Şubat ayı enflasyon rakamları, gelişmekte olan piyasalarda ise Hindistan enflasyon verisi ön planda olabilir. Ayrıca her ne kadar herhagi bir değişiklik beklenmese de Japonya Merkez Bankası toplantısı takip edilecek. Perşembe günü ise FED’de Stanley Fischer, Powell ve Brainard’ın atamaları ile ilgili konuşmalar dikkat çekebilir.
Yurtiçi tarafa baktığımızda gelişmekte olan piyasalara yönelik algılama bu doğrultuda da TL’deki gelişmeler ön planda olmaya devam ederken geçtiğimiz hafta Şubat ayı enflasyon rakamını ve Hazine ihalelerini takip ettik. Hazine ihalelerinde faizlerin yüksek seviyede gerçekleştiğini ve bu doğrultuda da hafta başında açıklanan Şubat ayı enflasyon rakamlarında özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde dokuz endeksin de yıllık bazda önceki aya göre yükseldiğini hatırlatmakta fayda var.  Bu bağlamda bu hafta cari işlemler açığı ve TCMB beklenti anketi ön planda olacak. Bugün ise sanayi üretimi verisini takip ediyoruz.
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi piyasalar açısından önümüzdeki dönemde dört konunun önemli olduğunu düşünüyoruz:

1)         ABD verilerinin ne kadar hava durumundan etkilendiği ve bundan sonraki seyri ve bunun ABD’de faiz arttırımı tartışmalarını başlatıp başlatmayacağı
2)         Çin’de alınan tedbirlerin, kredi büyüme hızını da yavaşlatma dahil, devamı ve ekonomisi üzerine etkisi
3)         Japon Merkez Bankası ve Japon Yeni
4)         Gelişmekte olan ülke para birimleri
Bunlar arasında daha kısa vadede, özellikle ABD verilerinin ne kadar hava durumundan etkilendiği ve bundan sonraki seyri ve bunun ABD’de faiz arttırımı tartışmalarını başlatıp başlatmayacağı önemli olacak. ABD ekonomik süprizler endeksine (CESIUSD) baktığımızda 2013 yaz seviyelerine yakın yerlere kadar gerilediğini görüyoruz. Buna rağmen ABD faizlerinin son zamanlarda yatay band içinde kalmış olması dikkat çekici. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinde olduğu gibi ekonomik süprizlerin daha olumluya dönmesi durumunda ABD faizlerindeki yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz.
10:00    TR - Sanayi Üretimi (beklenti:%0.5 önceki:%0.0)

Hiç yorum yok: