15 Ocak 2014 Çarşamba

Piyasalara Bakış


S&P 500 endeksi geçen haftaki sert satış baskısı ardından haftaya tepki yükselişi ile başladı. S&P 500 endeksi dün %1.08 artışla 1838 seviyesine toparlarken, MSCI GOP endeksi günü dolar bazında %0.22 ekside tamamladı. Diğer taraftan beklentilerin çok altında kalarak tapering’e yönelik soru işaretlerine neden olan tarım dışı istihdam rakamı sonrasında gerileyen ABD faizlerinde ise , 2 yıllık tahvil faizi dün günü %0.362 seviyesinden tamamladı. Hatırlanacağı üzere istihdam verisi öncesinde %0.4’ü geçmiş olan ABD 2 yıllık bono faizlerinin veri sonrası %0.38’in altına gerilediğini görmüştük. 
Zayıf sinyaller veren tarım dışı istihdam rakamı sonrasında dün tüketim davranışlarına yönelik sinyallerin izlendiği perakende satışlar verisinin de bu görünüme destek olup olmayacağını takip ettik. Ancak verinin korkulduğu kadar zayıf yönde gelmemesi bir bakıma piyasaları rahatlattı. Perakende satışlar Aralık ayında %0.2 ile beklenene paralel önceki aya göre daha düşük artışa işaret etti. Kasım ayı rakamı ise %0.7’den %0.4’e aşağı revize edildi. Daha net gösterge olarak izlenen oto benzin hariç rakamlar ise %0.6 artış ile beklenenden (%0.3) iyi yöndeydi, ancak önceki ayda aşağı yönlü revizyonlar vardı.

Bu sabaha baktığımızda Japonya Borsasında da toparlanma etkili. %2.5 artıda. Gelişmekte olan Asya piyasalarında ise karışık görünüm hakim. Çin satış baskısı altında kalmaya devam etse de Hindistan, Endonezya artıda. Tarım dışı istihdam rakamı sonrasında ABD faizlerinde yaşanan gerilemenin özellikle son dönemde olumsuz ayrışma göstermiş olan ve içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkeler için kısa vadede olumlu olduğunu düşünüyoruz. Fakat oluşan trendlerin değiştiğini söylemek için bizce erken.
Yurtiçinde politik gelişmelerle birlikte merkez bankasının politika uygulamaları ön planda olmaya devam ediyor. Merkez Bankası’nın kurdaki baskıyı hafifletmeye yönelik olarak devam eden döviz satışları (günlük 100 milyon$) ön planda yer alırken, faiz tarafında herhangi bir sürpriz yapıp yapmayacağı merak konusu. Bu doğrultuda da biz TCMB’nin 21 Ocak toplantısında faiz arttırmama ihtimalinin daha fazla olduğunu düşünüyoruz.
Diğer taraftan sert satış baskısı ile 2008 dipleri sonrasındaki uzun vadeli yükselen trend desteğini kıran ve gelişmekte olan piyasalardan negatif yönde ayrışan MSCI Türkiye endeksinde ABD tarım dışı istihdam verisinin de desteğiyle tepki yükselişleri görmüştük. Ancak baskı altında kalmaya devam eden endeks dün günü dolar bazında %0.07 ekside tamamladı.
Bugün yurtiçinde işsizlik oranı açıklanıyor. Ayrıca Maliye Bakanı Mehmet Şimşek saat 11’de basın toplantısında konuşacak. Yurtdışında ABD’de ÜFE enflasyonu, Empire State İmlat endeksi, Beige Book ve ayrıca tsi ile 14:00’de Bank of America 4Ç finansalları (beklenti: 0.267$) takip edilecek.

Hiç yorum yok: