30 Aralık 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 30 Aralık 2013

Cuma günü ilk seansı sert düşüşle geçiren BIST100 endeksi ikinci seansta gelen alışlarla yukarı yönlü harekete rağmen günü %1.04 ekside 63,885 puandan sonlandırdı. BIST30 ise günü %1.05 düşüşle 77,586 puandan kapattı. Sanayi endeksi (xusin) %1.75, bankacılık endeksi (xbank) ise %0.67 geriledi. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla HALKB, GARAN ve EKGYO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Hazine Müsteşarlığından gelen açıklamaya göre Türkiye Kalkınma Bankası AŞ'ye, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan 80 milyon euro, Alman Kalkınma Bankası'ndan yaklaşık 48 milyon euro tutarında finansman sağlanmasına ilişkin garanti anlaşmasının imzalandığını görüyoruz. Sağlanan bu finansman KOBİ’leri desteklemek amacıyla kullanılacak. TÜRSAB Başkanı Ulusoy, 2014 yılında turist sayısının 37- 38 milyon, turizm gelirinin ise 35 milyar dolar civarında gerçekleşmesini öngördüklerini belirtti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye’nin tarımsal üretim değerini 2023 yılında 150 milyar dolara çıkacağını belirterek bu rakamla Türkiye’nin dünyanın beşinci büyük tarımsal ekonomisi olmasının hedeflenğini bildirdi. IMF’nin tahminlerine göre Türkiye'nin 2014’te kişi başı milli geliri %2.5 artarak 11 bin doları aşacak.


Şirket haberlerine baktığımızda, 3 milyar dolarlık Havuzlu Çıkarma Gemisi ihalesinde Koç Grubuna ait RMK Marine’nin saf dışı kaldığını ve ihaleyi Sedef Tersanesi’nin kazandığını görüyoruz. Yıldız Holding, dünyanın önde gelen çikolata markası Godiva'nın ardından iki ABD'li marka daha satın aldı. Bunların yanı sıra Halkbank’ın 23–25 Aralık arasında gerçekleşen bono halka arzına gelen talep miktarının planlanan arz değerinin 1.6 katını aşmış olduğunu da tekrar hatırlatalım.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, yenin, dolar karşısında 105 seviyesinin üzerine çıkmasıyla birlikte Japon hisseleri değerlendi ve Nikkei 225 Endeksi 40 yılın en büyük yıllık kazancına işaret etti. Japonya Maliye Bakanı Aso, önümüzdeki yıl Japon ekonomisini desteklemek için ek harcama yapma olasılığını göz ardı edemeyeceklerini ifade etti. ABD’nin 10 yıllık tahvilleri, ekonominin toparlandığına işaret eden verilerin Fed'in kaynak alımını azaltmaya devam edeceği beklentilerini arttırmasıyla 6 hafta art arda gerileyerek Haziran'dan beri en uzun düşüşünü kaydetti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi yaptığı açıklamada faiz oranlarının daha fazla indirilmesine ihtiyaç olmadığını belirtti. Son olarak, altın, ETF'lerdeki satışların etkisiyle son beş günde ilk kez değer kaybetti.

Hiç yorum yok: