13 Aralık 2013 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 13 Aralık 2013

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, vergi incelemesi sonucu Çağdaş Yaşamı Düzenleme Derneği (ÇYDD) için hazırlanan raporda, kuruma yapılan bağışların vergisinin ödenmediği kaydedilirken, uzlaşma sağlanması için 1.5 milyon lira talep edildiği belirtildi. Bunun yanında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Haftalık Para ve Banka İstatistikleri'ne göre, 6 Aralık'ta, en geniş tanımlı para arzı olan M3 para arzı, bir önceki haftaya göre %0,76 oranında artarak 907 milyar 79 milyon 350 bin lira seviyesine yükseldi.

Şirket haberlerine baktığımızda, EPDK’nın, Petrol Ofisi’ni çatısı altında barındıran OMV Grup’un LPG lisansını iptal edeceğinin söylediğini görüyoruz. Bunun yanında, Sabancı Holding’in Mecidiyeköy’de bulunan arsasında otel inşaatına son onayın verildiği açıklandı. Son olarak ise, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Şekerbank arasında 37 milyon 900 bin Dolar tutarında, 10 yıl vadeli sermaye benzeri kredi anlaşması imzalandı. Kredinin KOBİ, tarım ve girişimcilik finansmanında kullanılacağı bildirildi.
                                               
Yurtdışı haberlerine baktığımızda, ilerleme kaydeden ekonomik verilerin ardından, Fed'in önümüzdeki haftadan itibaren tahvil alımlarını azaltmaya başlayabileceği spekülasyonlarıyla New York Borsası üçüncü gününde de düştüğünü, S&P 500 endeksinin de bir ayın en düşüğüne gerilediğini görüyoruz. ABD'de iktidardaki Demokratlar ve muhalefetteki Cumhuriyetçiler arasında varılan 2 yıllık bütçe anlaşmasına Temsilciler Meclisi’nden onay verildi,onay sırası şimdi Senato kanadında olacak. Japon yeni, yatırımcıların dikkatini Fed'in gelecek haftaki toplantısında varlık alımlarını azaltacağı beklentisine çevirmeleri ile birlikte, son beş yılın en düşük seviyesine inerken, Asya hisse senetleri ve para birimleri değer kaybetti. ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, Euro Bölgesi'ndeki resesyonun sonlanmakta olduğunu ve politika yapıcıların bölgedeki istihdamı artırmak için daha fazla şey yapabileceğini söyledi. Son olarak, petrol fiyatlarının Fed’in teşvik azaltımı söylentileriyle düşmeye başladığını da ekleyelim.

Hiç yorum yok: