30 Aralık 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

FED’in güvercince “tapering” olarak da ifade edilen kararları ve açıklamaları sonrasında S&P 500 endeksi büyüme yönlü fiyatlamalarla yeni rekor seviyelerde işlem görmeye devam ediyor.  2012 sonlarından itibaren etkili olan uzun vadeli yükseliş trendi direnç bölgesini test eden ve Cuma günü gün içinde 1844 seviyesini gören S&P 500 endeksi seans sonu kar satışları ile 1841 seviyesinde haftayı tamamladı. Diğer taraftan son haftaların en düşük seviyelerinden toparlayan VIX endeksindeki %1.05 yükselişin ise dikkat çekici olduğunu belirtmekte fayda var. Gelişmekte olan piyasalar tarafında ise MSCI GOP  endeksi geçtiğimiz hafta dolar bazında %0.94 yükseldi. Bu dönemde içsel dinamikleri ile negatif ayrışan yurtiçi piyasalarda ise TL’deki devam eden değer kaybı ve bono faizlerindeki artışa paralel  MSCI Türkiye endeksi geçtiğimiz hafta dolar bazında %10.5 sert düşüş gösterdi.  MSCI Türkiye endeksinin 2008 dipleri sonrasındaki uzun vadeli yükselen trend desteğinin altında işlem gördüğünü not edelim.

FED’in 18 Aralık’ta 85 milyar dolar tutarındaki varlık alım programında Ocak ayında 10 milyar dolar tutarında kesintiye (“tapering”) başlayacağına dair açıklamaları sonrasında ABD piyasalarında özellikle bono piyasalarındaki ve gelişmekte olan ülke piyasalarındaki gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. “Tapering”’e başlanılması ile birlikte getiri eğrisinde kısa taraftaki seyrin daha ön planda olabileceğini belirtelim. Gelişmekte olan piyasalarda ise bazı ülkelerin para birimlerindeki (örneğin ABD doları karşısında son üç yılın en düşük değerine ulaşan Tayland bahtı) değer kaybı dikkat çekici olmaya devam ediyor.  Ayrıca kırılgan ve bazı içsel dinamikleri nedeni ile ayrışma olasılığı yüksek olan gelişmekte olan piyasaları da not ediyoruz.
Yurtiçinde politik gelişmelerle birlikte merkez bankasının politika uygulamaları ön planda olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta TCMB Başkanı Başçı’nın 2014 yılı para ve kur politikası sunumunda öne çıkan en önemli konu Aralık ve Ocak aylarındaki döviz satım ihale tutarı ile ilgili açıklamalarıydı.  Aralık ayında döviz satım ihale tutarı her gün için minimum 450 milyon dolar,  Ocak ayında ise her gün için minimum 100 milyon ABD dolar olacak. Böylelikle, 2014 yılı Ocak ayında en az 6 milyar dolar satım yapılması planlanıyor. Ancak Sayın Başçı’nın açıklamalarının TL üzerindeki daha orta vadeli etkilerinin şu an itibariyle çok net olmadığını ve başka faktörlere de bağlı olduğunu hatırlatalım.  Diğer taraftan merkez bankasının bugünkü minimum döviz satış tutarı 600 milyon dolar seviyesinde olacak.
Kısacası Aralık başlarından beri ifade ettiğimiz gibi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.

Hiç yorum yok: