29 Kasım 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Bu hafta açıklanan makro verilere baktığımızda ABD haftalık işsizlik maaşı başvurularında Kasım ayına yönelik pozitif sinyaller dikkat çekiciydi. Haftalık başvurular 23 Kasım haftasında 10.000 kişi düşüşle 316.000’e gerileyerek iki hafta üst üste beklenenden oldukça iyi yönde gerçekleşti. (beklenti:330.000) Dört haftalık ortalamada devam eden gerileme de önemliydi (7500 kişi düşüşle 331.750’ye geriledi.) Her ne kadar yüksek oynaklık gösteren bir veri olsa da tarım dışı istihdam rakamına yönelik öncü gösterge olarak izlenmesi nedeniyle haftalık işsizlik başvurularının Kasım ayına yönelik vereceği sinyaller önemli. Bu doğrultuda da işsizlik maaşı başvuruları rakamlarında dört haftalık ortalamada gerileme sinyalinin devamını, yani 6 Aralıkta açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı öncesinde haftalık rakamların istihdamdaki iyileşmeyi destekleyip desteklemediğini izliyoruz. Tarım dışı istihdam rakamında ise Ekim ayındaki güçlü rakam ve önceki aylara yapılan yukarı revizyonlarla son üç aylık ortalama 202.000 seviyesinde önemli eşik olarak vurgulanan 200.000’inin üzerinde seyrediyor. Ayrıca ISM imalat ile korelasyonu yüksek olan Chicago PMI’da pozitif sinyaller görmeye devam ettiğimizi de not edelim. Özellikle istihdam alt endeksindeki yükseliş ön plandaydı.
Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi bazı olumlu sinyaller veren verilerin de desteğiyle Kasım ayında rekor seviyeleri gören S&P 500 endeksi aşırı alım bölgesinde bulunuyor. Bir süredir ifade ettiğimiz gibi S&P 500 endeksi gibi bazı benchmark endeksler rekor seviyelerinde bulunuyorken, bazı varlık volatilite göstergelerinin düşük seviyelerini korumasına paralel gelişmekte olan piyasalar gibi riskli varlıklara yönelik daha nötr bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda da özellikle gelişmekte olan ülke döviz kurundaki gelişmeler dikkat çekiyor. 

Dün ABD piyasaları şükran günü nedeni ile kapalıydı (bugün ise yarım gün). Bu sabah Asya piyasalarına baktığımızda güne kar satışları ile başlayan Japonya toparlayarak günü %0.4 ekside kapattı. Japonya’da bu sabah açıklanan enflasyon rakamı beklenene paralel yönde gerçekleşirken snayi üretimi rakamının beklentilerin oldukça altında kaldığını not ediyoruz. Gelişmekte olan Asya piyasalarına baktığımızda ise genel olarak yatay görünüm hakim. Hindistan ise bugün açıklanacak büyüme verisi öncesinde şu saatlerde %1 civarı attıda
Bugün makro veri tarafında euro bölgesinde öncü enflasyon rakamı ve Hindistan büyüme rakamı takip edilecek. Yurtiçinde ise dış ticaret rakamı açıklanıyor.
Yurtiçine baktığımızda TL’deki seyir dolayısıyla da Merkez Bankasının politika uygulamaları en önemli konu olmaya devam ediyor. Merkez Bankasının son toplantısındaki şahince tonlaması ile birlikte TL’deki baskının hafiflediğini görsek de diğer gelişmekte olan ülkelere paralel FED’in çıkış stratejisine yönelik gelişmelerin ön planda kalmaya devam ettiğini ve gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki baskının yurtiçi piyasaları da olumsuz etkilediğini görüyoruz. Diğer taraftan Aralık enflasyon rakamları Merkez Bankasının 17 Aralık PPK toplantısı öncesinde takip edilecek en önemli makro veri olacak.
Büyük resimde FED Başkan adayı Yellen’in Senato konuşması güvercince sinyaller içerse de, geçtiğimiz hafta açıklanan FED toplantı tutanaklarının geneli itibariyle yeterince güvercince sinyaller içermemesinin/kısmen şahince olmasının, FED’in çıkış stratejisine yönelik soru işaretlerini güçlendirdiğini söyleyebiliriz. Bu doğrultuda da merkezi kanatta yer alan FED Başkanlarından Bullard’ın şahince ifadeler içeren açıklamalarını (Aralık ayına yönelik vurgusu) da not etmekte fayda var. FED’in 18 Aralık toplantısı ve öncesinde 6 Aralıkta açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı varlık sınıflarının seyri açısından oldukça önemli olacak. Diğer taraftan ECB’nin faiz indirim kararı ardından Japonya Merkez Bankasından gelebilecek politika adımlarının da global piyasalar açısından önemi büyük.

Hiç yorum yok: