3 Ekim 2013 Perşembe

Sektör ve Şirket Haberleri - 3 Ekim 2013

Kardemir – NÖTR; Endekse Paralel Getiri – bağlı ortaklıklarından Karçel tarafından, İzmit Körfez geçiş köprüsü işinde bazı çelik konstrüksiyon imalatlarının yapımı için Japon "IHI Infrastructure Systems" firması ile 3.533.790 US$ + KDV tutarlı anlaşma imzalanmıştır.
 
OTOMOTİV SEKTÖRÜ – Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 2013 yılı Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,5 artarak 586.345 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları 2013 yılı Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %19 artarak 452.354 adete ulaştı. Hafif ticari araç pazarı 2013 yılı ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre %11 oranında azalarak 133.991 adet seviyesinde gerçekleşti. Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı, 2013 Yılı Eylül Ayında %2 azaldı. Otomobil Pazarı %7 artarken, Hafif Ticari Araç Pazarı %26 zzaldı. 2013 yılı Eylül ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 67.963 adete ulaştı. 2012 yılı Eylül ayı otomobil ve hafif ticari araç pazar toplamına göre satışlar %2 oranında azaldı. Bir önceki aya göre ise %4 oranında büyüdü. 2013 yılı Eylül ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %7 artarak 52.925 adet olarak gerçekleşti ve bir önceki aya göre %3 oranında arttı. Hafif ticari araç pazarı 2012 yılının Eylül ayına göre %26 azalarak 15.038 adet seviyesine yükseldi. Bir önceki aya göre ise %12 arttı.
 

Akfen Holding’in – OLUMLU; Endeksin Üzerinde Getiri – toplam 204MW kapasiteye sahip faaliyette olan ve inşaat aşamasında hidroelektrik santral projeleriyle alakalı 273mn dolarlık refinansmanı için Ziraat Bank ile anlaştı. Söz konusu refinansman ile, HES yatırımları için daha önce kullanılmış kredilerin şartları daha avantajlı hale getirilirken, gerek şu ana kadar ve gerekse bundan sonra yaratılacak nakit fazlası kullanılabilir hale gelmiş, temettü dağıtımı serbest bırakılmış, faiz ve masraf koşulları iyileştirilmiştir. 
 
Coca Cola İçecek - NÖTR; Endekse Paralel Getiri – daha önce duyurduğu gibi 500mn dolarlık tahvil ihracının 1 Ekim tarihi itibariyle tamamlandığını açıkladı. 5 yıl vadeli tahvilin kupon faizi %4.75. İhraçtan elde edilen tutar kısa vadeli borçların refinansmanı ve planlanan yatırımlar için kullanılacak.
 
TSKB – NÖTR; Endeksin Üzerinde Getiri - Citibank’dan 30 milyon dolarlık kısmı Overseas Private Investment Corporation (OPIC) garantisi ile olacak şekilde toplam 40 milyon dolar tutarında temin edilmesine dönük bir anlaşma imzaladı.
 
Telekom Sektörü – NÖTR; Haberleşm Bakanı Binali Yıldırım kısa mesaj (SMS) tavan ücretlerinde yılbaşından itibaren %20 indirim yapılacağını açıkladı. Bakan ayrıca dedi ki işletmeciler arası SMS arabağlantı ücretlerinde bir indirim yapılmıştı, şimdi de bu indirimi vatandaşlara yansıtacağız. SMS gelirleri çok operatörlerin toplam gerlirlerinde çok önemli bir yer almıyor. Ayrıca, mevcut tarifelerin çoğu tavan fiyatın altında olduğunu düşünüyoruz. 
 
Teknosa – NÖTR; Endekse Paralel Getiri – Zaman gazetesi Tüketici Elecktroniği Perakende sektöründe Fransız Darty Teknosa ile görüşme halinde olduğu haberine yer Verdi. Aynı haberde ayrıca Media Markt/Satün’ün Türkiye’de kalmaya kararlı olduğu belirtildi. Şirket’in Türkiye GM’si Bülent Gürcan Almanya merkezli Şirket’in sermaye yapısı Türkiye’de faaliyet göstermeye yetecek kadar güçlü olduğunu söyledi. Gürcan Şirketin iki ülkede yatırım yapılacağını duyurdu; bunlar Türkiye ve Rusya. Ayrıca, Milliyet gazetesi haberine göre Darty satın alma görüşmelerinde Bimeks önde gidiyor. Habere göre, Teknosa ile yapılan görüşmeler ilerleyemedi.

Hiç yorum yok: