3 Ekim 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

 
ABD’de bütçe harcamalarına yönelik haber akışı piyasalar üzerinde volatilite yaratmaya devam ederken dün de  dikkat çetiğimiz gibi Japon Yeni çapraz kurlarındaki baskı global piyasalar üzerinde etkili oldu. Güne sert satış baskısı ile başlayan S&P 500 endeksi, Başkan Obama’nın  Kongre’deki iki partinin liderleriyle yaptığı görüşmeye yönelik haberlerle birlikte günü tepki yükselişleri ile birlikte %0.07 ekside 50 günlük ortalamasının üzerinde kapattı. Ancak önümüzdeki günlerde harcama yetkisi ile ilgili konunun ne kadar süreceği ve devamında da borç tavanı konusu ile ilgili haber akışı ve ayrıca FED’in çıkış stratejisinde zamanlama konusu, yeni FED Başkanının kim olacağı  ve duruşu ile ilgili beklentiler  S&P 500’deki satış baskısının kısa vadeli düşüş trendine  dönüşüp dönüşmeyeceği konusunu şekillendirecektir.
Gelişmekte olan piyasalara bakacak olursak dün  MSCI GOP endeksi dolar bazında %0.15 artı ile yatay seviyede günü tamamlarken MSCI Türkiye endeksi ise %1.6 geriledi.  GOP endeksinde ağırlığı yüksek olan Çin borsasının bu hafta tatil nedeni ile kapalı olduğunu not edelim.  Son haberlere bakacak olursak Moody's’in Brezilya'nın kredi notu görünümünü 'pozitif'ten 'durağan'a indirdiğine dair açıklamalar dikkat çekiyor. Ayrıca geçtiğimiz hafta da ifade ettiğimiz gibi cari açık ve bütçe problemleri gibi bazı yapısal sorunlara paralel  Moody’s tarafından notu düşürülen Ukrayna’daki gelişmelerin, başka piyasaları da etkileme potansiyeli nedeniyle takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu sabah ise Japon Yenindeki zayıflama ile Asya piyasaları genelinde de tepki yükselişleri var. Japonya sınırlı artıda, gelişmekte olan piyasalarda Tayvan ve Hindistan artıda.

Biz kısa vadede gelişmekte olan piyasaların gelişmiş piyasalardan daha güçlü yönde performans gösterebileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Diğer taraftan gelişmiş ülke bono, hisse ve döviz varlık grupları volatiliteleri arasındaki ayrışma dikkat çekerken borç tavanı konusu ile ilgili haber akışı, FED’in çıkış stratejisinde zamanlama konusunun yeni belirsizlikler yaratması, yeni FED Başkanının kim olacağı  ve duruşu gibi konuların daha fazla gündeme gelmesi tüm aktif piyasalarında volatilitenin ciddi anlamda düşmesini zorlaştırabilir.  Bu bağlamda döviz piyasalarına ve özellikle Japon Yeni çapraz kurlarına (özellikle Euro/Japon Yeni)  ve daha ziyade QE’ye (Fed varlık alımı) daha duyarlı Altın’daki seyrin diğer piyasalar açısından da önemli olabileceğini düşünüyoruz.
Makro veri tarafına bakacak olursak ABD’de tarım dışı istihdam için öncü gösterge olarak izlenen ADP Özel Sektör İstihdam endeksi Eylül ayında 166.000 kişi artışla beklenenin altında kaldı. (beklenti:180.000) Ağustos ayı rakamındaki aşağı yönlü revizyon da dikkat çekiciydi(176.000’dan 159.000’e). Ayrıca hükümetin harcama yetkisi süresinin 1 Ekim itibariyle dolmasına paralel zorunlu hizmetler dışında tatile girmesi ile birlikte, normal şartlarda  Cuma günü açıklanması gereken tarım dışı istihdam rakamının ertelenmiş olmasına paralel  ADP rakamı daha da ön plandaydı. ADP rakamının istihdamdaki istikrarlı büyüme hızı ile tutarlı olduğunu ancak son rakamlarda çok güçlü sinyaller içermemesine paralel çıkış stratejisine yönelik olarak güçlü sinyaller vermediğini söyleyebiliriz.
Dün Ayrıca oy hakkı bulunan Boston FED Başkanı Rosengren açıklamaları da dikkat çekti. Rosengren’in açıklamalarında  FED’in varlık alım programında kesintiye gitme planınının, hükümetin tatile girmesinin olumsuz etkilerine paralel erteleyebileceğine  yönelik vurguları ön plandaydı.  Diğer taraftan Avrupa tarafına bakacak olursak dün ECB’nin güvercin yönde kalmaya devam ettiğini belirtelim.
Bugün FED’den Williams, Fisher, Lockhart ve Powell konuşmaları, ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, ISM Hizmet endeksi takip edilecek.  Yurtiçinde ise bugün Eylül ayı enflasyon rakamları açıklanıyor ancak son dönemde yurtiçinde varlık sınıflarının seyrinin büyük ölçüde global piyasalardaki gelişmelere yönelik olarak şekillendiğini belirtmekte fayda var. TÜFE rakamı öncesinde önceki gün açıklanan İTO enflasyonunda gıda harcamalarındaki düşüş ön plandaydı. İTO enflasyonu rakamlarına göre Eylül ayında perakende fiyatlar aylık % 0.71 artış gösterdi (Ağustos: %0.13)  Alt endekslerde öncü sinyal olarak değerlendirilebilecek gıda harcamaları grubundaki aylık % 0.58 düşüş dikkat çekiciydi.  Ancak ITO enflasyonunun TÜFE verisi için güçlü bir öncü gösterge olmadığını hatırlatalım. TÜFE rakamı için piyasadaki ortalama beklenti %0.61 artış yönünde şekilleniyor. ( önceki:%-0.10)

Hiç yorum yok: