8 Ekim 2013 Salı

Sektör ve Şirket Haberleri - 08 Ekim 2013

Ereğli Demir Çelik – OLUMSUZ; Endekse Paralel Getiri – Bloomberg’de yer alan habere göre ArcelorMittal Ereğli Demir Çelik hisselerinden 233mn adeti (%6,7 pay) Citigroup aracılığı ile hisse başına 2,30 TL fiyatla sattı. ArcelorMittal elinde kalan %12 pay için 6 aylık satmama taahhüdü verdi. Satış fiyatı dünkü kapanış fiyatına göre %6 iskontolu.
 
HAVACILIK SEKTÖRÜ – NÖTR: Dün açıklanan veriye göre Türkiye’de havaalanlarını kullanan toplam yolcu sayısı Eylül 2013’de beklentimizin hafif üzerinde yıllık %14.2 arttı. Buna bağlı olarak 9A13’deki kümüle yolcu büyüme oranı %13.7 oldu (8A13’de yıllık büyüme %13.8 idi). İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yolcu büyümesi Eylül’de %11.3, 9 aylık toplamda %14.9; Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise Eylül’de %32.3, 9 aylık toplamda %22.1 oldu. TAV Havalimanları – NÖTR; Endekse Paralel Getiri – tarafından yönetilen havaalanlarında ise 9 aylık büyüme oranı %15 olarak gerçekleşti. TAV’ın yurtdışındaki havalimanları dahil toplam yolcu sayısı ise Eylül’de 8.2 milyon (%14 artış), 9 ayda 64mn (%19 artış) olarak açııklandı.Eylül trafik performansını sektördeki oyuncular açısından nötr olarak değerlendiriyoruz. Mevcut durumda Türkiye toplam hava yolcusu ve TAV’ın toplam yolcu sayıları için 2013’de sırasıyla %12 ve %17.5’lik büyüme beklentilerimizi koruyoruz. Bu tahminler için kritik bir faktör Ekim ayındaki uzun tatil nedeniyle turizm aktivitesindeki beklenen artışın hava trafiğine yansıma oranı olacaktır – bu bağlamda Ekim ayındaki gerçekleşmeleri yakından takip edeceğiz.
 

BANKACILIK SEKTÖRÜ – NÖTR: BDDK aylık bülten verilerine göre bankacılık sektörünün aylık net karı Ağustos ayında son iki yılın en düşük seviyesi olan 1,338 milyon TL’ye geriledi. Ayrıca önceki ayın karından Yapı Kredi’nin sigorta şirketi satışından elde ettiği kar düşüldüğünde, aylık kar erimesi %23 düzeyinde bulunuyor.Son sekiz aylık kar ise 17.927 milyon TL olarak gerçekleşirken yıllık artış %18.1 (sigorta satışı hariç %10,3) oldu.
 
- Banka karlarının Ağustos’ta önceki aya göre gerilemesi öncelikle kur farkı ve menkul kıymet işlem zararlarının artışından, bireysel kredilerdeki yavaşlamaya bağlı olarak komisyon gelirlerinin aylık bazda düşüşünden ve faaliyet giderlerinde mevsimsel ve şube açılışlarına bağlı gözlenen yükselişten kaynaklanıyor.
 
- Sonuçlar araştırma kapsamımızdaki bankalar için üçüncü çeyrek için öngördüğümüz çeyreksel yaklaşık %30 kar daralmasını teyit eder nitelikte. Ancak bu beklentinin büyük ölçüde fiyatlara girdiğini düşündüğümüzden haber etkisinin sınırlı olmasını bekliyoruz.
 
Garanti Bankası – NÖTR; Endekse Paralel Getiri: beş yıl vadeli ve tutarı 46,5 Romanya Leyi ve bir yıl vadeli ve tutarı 9,4 milyon dolar olan bono ihraçları ile toplam 23,7 milyon dolar borçlandı.
 
TEB – NÖTR; Endekse Paralel Getiri: ek 100 milyon TL’lik ihraç dahil toplam 350 milyon TL borçlandı. 148 gü vadeli bonoların faizi %7,84 oldu.
 
İş Bankası – NÖTR; Endekse Paralel Getiri: GMTN programı kapsamında borçlanmalar yapmak üzere bir grup uluslararası bankaya yetki verdiğini açıkladı.

Hiç yorum yok: