8 Ekim 2013 Salı

Piyasalara Bakış

ABD’de bütçe harcamalarına yönelik haber akışı piyasalar üzerinde volatilite yaratmaya devam ederken hem Cumhuryetçiler hem de Demokratlar tarafından gelen son açıklamalar da uzlaşma umutlarına yönelik soru işaretlerini arttırdığı söylenebilir.  Bilindiği üzere hükümetin harcama yetkisi süresinin 1 Ekim itibariyle dolması ile birlikte hükümet zorunlu hizmetler dışında tatile girdi ve Hazine’den gelen açıklamalarda da belirtildiği üzere borç tavanının 17 Ekim civarında dolması olası. Öte yandan ABD’de Demokratların Başkan Obama’nın borç tavanını bir yıl uzatmasına izin verecek bir tasarı hazırlayabilecekleri ve bunun kongreden geçme ihtimalinin olduğuna dair bazı haberler dikkat çekiyor.
Bu doğrultuda da küresel risk barometresi olarak izlenen ve 18 Eylül sonrası dönemde satış baskısı altında kalan S&P 500 endeksi, dün %0.85 düşüşle 1676 seviyesine geriledi ve 50 günlük ortalamasının altında kapanış yaptı. S&P 500’de dünkü düşüşe öncülük eden, 18 Eylül sonrasındaki kısa vadeli düşüş trendinde nispeten güçlü yönde kalan döngüsel sektörlerdeki satış baskısı ve ayrıca Russell 2000 endeksindeki zayıflama sinyalleri dikkat çekiciydi. Bonolarda ise güçlenme görüldü.
Gelişmekte olan piyasalara bakacak olursak MSCI GOP endeksi de satış baskısı altında kalarak dün günü dolar bazında %0.32 eksiyle tamamladı. MSCI Türkiye endeksi ise %0.71 oranında geriledi. Bir süredir dikkat çektiğimiz volatilitedeki artış ihtimali (örneğin dün VIX endeksi %15.9 yükseldi) ve Japon Yenindeki güçlenme eğiliminin devam ettiğini gördük.

Bu sabaha baktığımızda Asya piyasaları genelinde tepki yükselişleri var. Geçen hafta tatil nedeni ile kapalı olan  Çin Borsası bugün açıldı. Şu saatlerde %0.7 artıda. Japonya yatayda. Japon Yeni çapraz kurlarında dünkü satış baskısı ardından bu  sabah toparlanma etkili. 
Biz kısa vadede gelişmekte olan piyasaların gelişmiş piyasalardan göreceli olarak daha güçlü yönde performans gösterebileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Diğer taraftan gelişmiş ülke bono, hisse ve döviz varlık grupları volatiliteleri arasındaki ayrışma dikkat çekerken borç tavanı konusu ile ilgili haber akışı, FED’in çıkış stratejisinde zamanlama konusunun yeni belirsizlikler yaratması, yeni FED Başkanının kim olacağı  ve duruşu gibi konuların daha fazla gündeme gelmesi tüm aktif piyasalarında volatilitenin ciddi anlamda düşmesini zorlaştırabilir.  Bu bağlamda döviz piyasalarına ve özellikle Japon Yeni çapraz kurlarına (özellikle Euro/Japon Yeni)  ve daha ziyade QE’ye (Fed varlık alımı) daha duyarlı Altın’daki seyrin diğer piyasalar açısından da önemli olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.
Bugün yurtiçinde Hazine ihaleleri ile birlikte sanayi üretimi rakamı takip edilecek.  Dünkü hazine ihalelerine güçlü talep gelmesi bizce olumlu idi. Ayrıca bugünkü IMF ve Dünya Bankası toplantıları önemli olabilir. ABD’de 3Ç bilanço sezonu bugün  ABD seans sonrası açıklanacak “Alcoa”  finansalları ile başlıyor. Cuma günü ise JP Morgan ve Wells Fargo finansalları açıklanıyor.
Hafta geneline baktığımızda ABD’de yarın 17-18 Eylül FED toplantı tutanakları açıklanıyor. Varlık alım programında kesintiye gidilmeme kararının detaylarına yönelik sinyaller dikkat çekebilir. Makro veri tarafında ise euro bölgesi genelinde açıklanacak sanayi üretimi rakamları, İngiltere Merkez Bankası toplantısı, Çin’de yeni kredi rakamları ve Hindistan’da ise ihracat rakamları takip edilecek. Yurtiçinde ise Cuma günü cari işlemler dengesi rakamları takip edilecek.

Hiç yorum yok: