26 Eylül 2013 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 26 Eylül 2013

Dün yine dalgalı bir seyir izleyen BİST 100 endeksi günü %0.39 düşüşle 76,234 puandan sonlandırdı. BİST 30 endeksi ise %0.44 ekside 93,873 puandan sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.42 yükselirken bankacılık endeksi (xbank) %1.29 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, bugün Türkiye’de bir toplantı düzenleyecek olan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, net sermaye girişindeki yavaşlamanın Türkiye’nin büyümesini etkileyeceğini, ancak krizi tetiklemeyeceğini söylediğini görüyoruz. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, %4.4’lük büyümeyle Türkiye’nin Avrupa’dan daha iyi performans gösterdiğini belirtti. Çağlayan bunun yanında, bölge ülke bakanları ile ikili ticareti artırmak konusunda anlaştıklarını dile getirdi. Bunun yanında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Reel Kesim Güven Endeksi’nin, Eylül ayında, bir önceki aya göre 1.0 puan artarak 108.5 seviyesinde gerçekleştiğini duyurdu. Aynı zamanda Türkiye İstatistik Kurumu, Hizmet Sektörü Güven Endeksi’nin, Eylül ayında aylık bazda %3, perakende ticaret sektörü güven endeksinin %0.1, inşaat sektörü güven endeksinin ise %5.1 azaldığını açıkladı.


Şirket haberlerine baktığımızda, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun, Avrupa’da son 10 yılda %10 büyümeyi geçen havayolu şirketi bulunmazken THY’nin son 10 yılda %450 büyüdüğünü ifade etti. Bunun yanında 3 milyar dolarlık havuzlu çıkarma gemisi devlet ihalesine Desan ve Sedef tersanelerinin yanısıra Koç Grubu’na ait RMK Marine Tersanesi de dahil oldu. Son olarak, Koza Altın tarafından Giresun'da işletilmesi planlanan "Altın Bakır Madeni Açık Ocak İşletmesi" projesiyle ilgili ÇED (çevre etki değerlendirme) sürecinin başladığını belirtelim.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişleri Ağustos ayında artış göstererek harcamaların hızlanmaya başladığına dair sinyal verdi. Yien ABD'de birinci el konut satışlarının, bu yılın en düşük iki ayını kaydetmesinin ardından Ağustos ayında tekrar artış gösterdi. ABD hisseleri, bütçe görüşmelerinde bir sonuca varılmayacağı endişeleriyle düşüşüne beşinci günde de devam etti. Avrupa hisseleri de ABD’deki olumsuz havanın etkisinde düşüş gösterdi. ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, federal hükümetin borçlanma sınırına en geç 17 Ekim'de ulaşacağı konusunda Kongre'ye uyarıda bulundu. Lew’a göre 17 Ekim’den sonra hükümetin gerekli ödemeleri yapabilmesi için sadece 30 milyar doları kalacak. Fed’in Eski Başkanlarından Alan Greenspan, sıkılaştırılmamış bütçe açığının ABD'de finansal krize neden olabileceğini ileri sürdü.

Hiç yorum yok: