26 Eylül 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

Dün ABD’de açıklanan dayanıklı tüketim mal siparişlerinde çekirdek rakamlardaki toparlanma dikkat çekerken,  bütçe harcamaları ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Anlaşmazlık konusu olan konu “Obamacare” olarak  adlandırılan düşük maliyetli sağlık kanununun finansmanı.
Bu doğrultuda dün bonolara olan ilgi devam ederken  ABD 10 yıllıkları 2.65’lerin altına indi. Küresel risk barometresi olarak izlenen ve geçtiğimiz hafta FED’in sürpriz kararı ile birlikte rekor seviyeleri gören S&P 500 endeksinde ise kar satışlarının devam ettiğini görüyoruz. S&P 500’deki kar satışlarının kısa vadeli düşüş trendine dönüşüp dönüşmeyeceğini izliyoruz, bu doğrultuda da endekste 1680-90 bandının önemine vurgu yapalım.  Buna paralel de bütçe harcamaları ile ilgili haber akışı piyasaların seyri açısından oldukça önemli.
ABD’de borç tavanı  konusu ile birlikte geçtiğimiz hafta da ifade ettiğimiz gibi FED’in varlık alımında azaltmama kararı vermiş olması,, kesintinin ne zaman ve hangi şartlarda başlayacağı ve yeni FED başkanının kim olacağı ve duruşunun ne olacağı gibi bazı soruların da ön planda olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.

S&P 500 endeksi dün beşinci günde de satış baskısı altında kalarak %0.27 düşüşle 1692 seviyesine gerilerken gelişmekte olan piyasalar tarafında ise MSCI GOP endeksi dolar bazında %0.30 düşüş gösterdi. Latin Amerika ve Asya düşüşe öncülük etti. MSCI Türkiye ise %1.02 ekside günü tamamladı. Diğer taraftan cari açık ve bütçe problemleri gibi bazı yapısal sorunlara paralel geçen hafta Moody’s tarafından notu düşürülen Ukrayna’daki gelişmelerin, başka piyasaları da etkileme potansiyeli nedeniyle takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Diğer taraftan bu sabah Hindistan’daki gelişmeler dikkat çekiyor. Merkez Bankasından likiditeye yönelik açıklamalarla 10 yıllık bonoları yaklaşık 10 baz puan düşerken, para birimi Rupee’de değerlenme var.  Diğer taraftan Çin Borsası ise satış baskısı altında %1.45 ekside. Japonya ise artıda.
Dün günün en önemli makro verisi ABD’de açıklanan dayanıklı tüketim mal siparişleri idi. Veri geçen ayki sert düşüş sonrası %0.1 artışa işaret etti. Boeing siparişlerindeki düşüşten kaynaklı olarak ortalama beklenti %0.2 düşüş yönünde şekilleniyordu. Temmuz ayı rakamında %7.4 düşüşten %8.1 düşüşe revizyon olsa da daha net gösterge olarak izlenen uçak ve savunma hariç çekirdek sipariş (%+1.5 arttı, beklenti:%+2 Temmuz: %-3.3) rakamlarındaki toparlanma sinyali önemliydi. Çekirdek rakamdaki son on iki aylık dönemdeki artışın ise %9.7 seviyesinde olduğunu not edelim. 
FED’in çıkış stratejisine yönelik ipuçlarının arandığı FED üyeleri açıklamaları ile birlikte ABD’de açıklanacak haftalık işsizlik başvuruları ve  Ağustos ayı kişisel gelir ve harcamalar verilerinden üçüncü çeyreğe yönelik gelecek sinyallerin de dikkat çekebileceğini düşünüyoruz. Ayrıca 2Ç büyüme rakamındaki üçüncü revizyon da önemli olabilir.  Geçen hafta FED’in sürpriz kararı sonrası St Louis FED başkanı Bullard’ın piyasaları rahatsız eden açıklamaları (Ekim’de varlık alımında sınırlandırmaya gitme olasılığından bahsetmişti) sonrası bu hafta New York FED Başkanı Dudley gibi FED üyelerinden gelen güvercince açıklamaların bu görünümü bir miktar dengelediğini  söyleyebiiriz.
Diğer taraftan kısa vadede yeni FED Başkanı, ABD’de harcama yetkisi  ve borç tavanı konuları ile birlikte, Japonya’da Abe hükümetinin hazırladığı mali pakete yönelik gelişmeler global piyasaların seyri açısından önemli konulardan biri. Satış vergisi artışının etkilerini dengelemeye yönelik olarak atılacak adımlar merakla bekleniyor.
Bugün ABD’de hafatalık işsizlik başvuruları, 2Ç büyüyüme rakamı,  devam eden konut satışları, FED’den Stein açıklamaları takip edilecek. Yurtiçinde ise takip edilen en önemli konu ise Merkez Bankasının para politikasi uygulamaları olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda bu hafta Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın açıklamaları ön plandaydı.  Başçı enflasyonda yukarı yönlü bir revizyon olasılığına işaret ederken, para politikasındaki duruşun devam edeceğine vurgu yapması dikkat çekiciydi. Normal gün uygulamasının etkili olduğu dün  ortalama fonlama maliyeti %6.10 seviyesinde gerçekleşti. Hafta başında %6.09 idi.

Hiç yorum yok: