16 Temmuz 2013 Salı

Piyasalara Bakış

Dün Çin’de açıklanan 2Ç büyüme rakamı %7.7’den %7.5’e gerileyerek beklenene paralel yönde gerçekleşti. Verinin bir bakıma hükümetten sınırlı da olsa genişlemeci politika adımlarını teşvik ettiği söylenebilir. Ki hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta da dikkat çektiğimiz hükümetten gelen son bazı açıklamalarda, ekonomide aşağı yönlü risklere ilişkin endişelerin olduğuna yönelik vurgular dikkate değerdi ve bu ifadelerin piyasada yeni bir adım atılacağı beklentisine neden olduğu söylenebilir. Ayrıca dün her ne kadar arka planda kalsa da sanayi üretimi rakamının da zayıf sinyaller içerdiğini not edelim. 
 
FED Başkanı Bernanke’nin Çarşamba günü başlayacak ekonomi sunumu haftanın odak noktasında bulunuyor. Piyasaları olumlu etkileyen geçen haftaki güvercince açıklamaları sonrası Bernanke’nin bu görünümü devam ettirip ettirmeyeceği öneme sahip.
 
Dün ABD’de açıklanan Haziran ayı perakende satışlar rakamının beklentilerin altında kalarak zayıf yönde sinyal vermesinin ise FED Başkanı Bernanke’nin geçen haftaki güvercince açıklamalarını destekler nitelikte olduğunu belirtelim. Manşet rakam %0.4 artışla %+0.8 olan ortalama beklentinin altında kalırken, daha net sinyal veren, volatil olan oto ve benzin harici rakamlardaki beklenenin aksine %0.1 oranındaki düşüş ön plandaydı. (beklenti: %+0.4)
 

Arka planda kalsa da ISM İmalat için öncü gösterge olarak izlenen Temmuz ayı Empire State endeksi ise 7.8’den 9.5’e yükselirken, hemen hemen bütün alt endekslerde iyileşme sinyalleri vardı. İsithdam endeksi 3.3’e yükselerek pozitif bölgeye geçti.  Temmuz ayına yönelik en erken sinyal veren verilerden biri olan endeks 3Ç’de büyümede momentum artışı beklentilerine destek oldu.  Bu doğrultuda da Perşembe günü açıklanacak ve bir diğer bölgesel imalat endeksi olan Philadelphia’dan gelecek sinyallerin bu görünümü destekleyip desteklemeyeceği önem kazanabilir.
 
Zayıf sinyal veren perakende satışlar rakamı ile dün ABD 10 yıllık faizleri 4 baz puan düşüşle %2.56’ya gerilerken, veri sonrası dolar endeksindeki değer kaybı ile birlikte emtialarda alış gördük. Bernanke konuşması öncesinde güne pozitif eğilimle başlayan S&P 500 endeksi seansın son bir saatinde etkili olan kar satışları ile günü %0.14 artıda kapattı. S&P 500’de dip seviyesinin görüldüğü 24 Haziran’dan sonra etkili olan yükselişte ekonomik büyümeye duyarlı döngüsel ve finans sektörü öncülük ederken her iki sektörün de teknik olarak aşırı alım bölgesine ulaşmış olma ihtimalini de not edelim. Bu sabaha bakacak olursak Asya’da Çin Borsasında kar satışları görülüyor. Japonya tatil sonrası hafif artıda. Dolar endeksi ise satış baskısı altında kalmaya devam ediyor.
 
FED’in varlık alım programında yavaşlamaya gideceği ve faiz artırımlarına başlayacağı beklentisi doğrultusunda gelişmiş ekonomilerden negatif ayrışan gelişmekte olan piyasalarda ise, ülke döviz kurlarındaki volatilite gelişmekte olan ülke merkez bankalarının politika değişikliğine gitme yolunda ilerlemesine neden oluyor. Buna bir örnek geçtiğimiz hafta ikinci kez faiz artışına giden Endonezya’nın beklenenin de üzerinde faiz artışı ile sürpriz yapması. Ayrıca geçtiğimiz hafta Hindistan’ın faizlerde değişikliğe gitmemesi de bir diğer örnek ki önceki üç toplantıda faiz indirimine gitmişti. 
 
Bu doğrultuda dün TCMB Başkanı Başçı’nın faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü bir adımın, 23 Temmuz’daki PPK toplantısının gündemine alınacağına yönelik ifadeleri dikkat çekti. %9’un altına inen benchmark kağıt dün günü %8.95 getiri seviyesinden kapattı. (önceki gün: %9.13) Dün TCMB’den gelen açıklamalarla TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitifi ayrıştı. Bu sabah ise Hindistan Rupe’si ve Güney Kore Won’undaki değer artışı ön planda. Hindistan Merkez Bankası bu sabah Rupe'nin değer kaybetmesini önlemek için likiditeyi sıkılaştıracak ve bankaların Merkez Bankası'ndan fonlara ulaşım maliyetini artıracak adımlar attı.
 
Bugün makro veri tarafında ABD’de TÜFE rakamı ön planda.FED’in son toplantı tutanaklarında bazı üyelerin dezanflasyondan duydukları rahatsızlık dikkat çekmişti. Haziran ayı TÜFE rakamının büyük ölçüde benzin fyatlarındaki mevsimsel ayarlamadan ötürü son dört ayın en yüksek seviyesine işaret etmesi bekleniyor. Çekirdek rakamda ise yüksek hizmet fiyatları nedeni ile güçlenme görülebilir. Ayrıca sanayi üretimi rakamı, Johnson&Johnson ve Goldman Sachs finansalları açıklanıyor. Avrupa tarafında ise Almanya’da yatırımcı güveni göstergesi ZEW anketi ve İspanya’da ihaleler takip edilecek.
Yurtiçinde Hazine, 17 Temmuz’daki piyasaya toplam 8.5 milyar TL ödemesi öncesinde dünkü ihaleler ardından bugün sabit kuponlu 2 ve 10 yıllık ihaleler düzenliyor. Dünkü iki ihalede piyasadan toplam ROT dahil 5,2 milyar TL borçlanırken ihalede faizler ortalama beklentinin sınırlı altında gerçekleşti.
 
Haftanın geri kalanında Avrupa’da revize HICP enflasyon rakamları dikkat çekebilir. İngiltere’de Çarşamba günü açıklanacak BOE toplantı tutanakları odak noktasında.  Temmuz ayı toplantısındaki güvercince ifadeler sonrası BOE üyeleri arasındaki görüşlerin dağılımı önemli. Ayrıca Troyka heyeti Portekiz’de görüşmelere başlayacak. Portekiz’de siyasi kriz nedeniyle gelişmeler önemli. 
 
Hafta genelinde ABD makro veri akışı yoğun olacak ve piyasalar tarafından izlenecek. Piyasalar açısından, son aylarda olduğu gibi FED açıklamalar yapabilir. Özellikle FED Başkanı Bernanke’nin yorumları haftanın odak noktasında olabilir. Bu açıklamaların da ılımlı ve “güvercince” olması halinde tüm piyasalarda geçen hafta başında dikkat çektiğimiz daha olumlu havanın devam edebileceğini düşünüyoruz.
 
ykb ytr

Hiç yorum yok: