25 Haziran 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 25 Haziran 2013

Küresel piyasalardaki olumsuz gidişattan etkilenmeye devam ederek dün öğleden sonra sert satışlara maruz kalan BİST 100 Endeksi günü %3.37 aşağıda 70,640 puandan yani yılın en düşük seviyesinden sonlandırmış oldu. BİST 30 Endeksi ise %3.59 düşerek 86,060 puana geriledi. Sanayi endeksi (xusin) %2.29, bankacılık endeksi (xbank) %4.60 düşüş gösterdi. Haftanın ilk gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda Merkez Bankası dün yaptığı açıklamayla politika faizinden fonlama yapılan her gün için sadece bir kez minimum 150 milyon dolar tutarlı döviz satım ihalesi yapılacağını duyurdu ve ardından da gün içinde 150 milyon dolarlık döviz satım ihalesi gerçekleştirdi. Merkez Bankası’nın açıkladığı Haziran ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranının geçen yılın aynı ayına göre 0.7 puan artarak %75.3 olarak gerçekleşti. Haziran ayı reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 0.7 puan azalarak 111.8 seviyesine geriledi. Dün açıklanan verilere göre Mayıs ayında Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre %17.82 attı. Dün iki devlet tahvili ihalesiyle net 4 milyar 570.4 milyon TL borçlanan Hazine bugün 3 tahvil ihalesi daha düzenleyecek.

Şirket haberlerine baktığımızda Turkcell Genel Kurulu’nun çoğunluk sağlanamaması nedeniyle dün yine gerçekleşememesinin ardından açıklama yapan Telia Sonera sözcüsü, sadece SPK’nın atayacağı üyelerden oluşan bir yönetim kurulunu ve böylece “millileştirilmiş” bir şirketin kabul edilemeyeceğini belirtti. Bunun yanı sıra SPK’nın bu yönetim kurulu sorununa uygun bir çözüm bulacaklarına dair inançlı olduklarını da sözlerine ekledi. Bunun dışında THY’nin yarın %15 oranında bedelsiz sermaye arttırımına gideceğini de hatırlatalım.


Yurtdışı gündemine bakıldığında kredi daralmasının Çin’deki büyümeyi olumsuz etkileyeceğine dair endişelerle Çin hisse senetlerinin düşüşe başlayarak ayı piyasasına girdiklerini görüyoruz. Çin Borsası bugün %5 düşerek Ocak 2009’dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Çin’deki olumsuz gidişat ABD borsalarında da satışlara neden oldu. S&P 500 Endeksi %1.21 düşüşle 1,573 puana gerileyerek son 9 haftanın en düşük seviyesine gelmiş oldu. Dow Jones Sanayi Endeksi de %0.94 kayıpla 14,659 puana geriledi.

Hiç yorum yok: