28 Mayıs 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 28 Mayıs 2013

Haftaya %0.17 primle 91,169 seviyesinden başlayan BİST 100 endeksi günün büyük kısmını ekside geçirdikten sonra, günü %0.52 düşüşle 91,000 direnç noktasının altında 90,546 seviyesinden sonlandırdı. BİST 30 endeksi %0.71 düşüşle 111,743 puana geriledi. Sanayi endeksi (xusin) %0.31 yükselirken, bankacılık endeksi (xbank) banka hisse senetlerinin Merkez Bankası’nın mevduat hesabı faiz oranlarına üst sınır getirmesinden olmusuz etkilenmesiyle %1.88 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, AKBNK ve ISCTR oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, imalat sanayi genelinde Mayıs ayı kapasite kullanım oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,1 puan artarak %74,8’e yükseldi. Mayıs ayı Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 0,5 puan yükselerek 112,5 seviyesine ulaştı. IMF’nin yaptığı tahminlere göre, Türkiye ekonomisinin büyüklüğü bu yıl sonunda 851 milyar dolara ulaşacak. TCMB Başkanı Erdem Başçı, Türkiye'de 2013 yılında enflasyonun %5 hedefine yakın bir seviyede gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Türkiye’nin büyüme rakamlarının 2013-2015 döneminde daha dengeli bir seyir izlemesi ve kademeli olarak hızlanmasını beklendiğini dile getiren Başçı, yapısal reform alanındaki ilerlemelerle Türkiye'nin büyüme hızının desteklenebileceğinin de sözlerine ekledi.


Şirket haberlerine baktığımızda Türk Telekom ve Fransız Canal Plus’ın, Çukurova’nın borçları nedeniyle TMSF’nin el koyduğu Digiturk’ü satın almakla ilgilendiğini görüyoruz. Halkbank, KAP’a yaptığı açıklamada, borsada işlem gören ortaklıkları paylarının banka portfoyünde alım satımı için genel müdürlüğü yetkilendirdi.


Yurtdışı gündemine bakıldığında dün  ABD ve İngiltere’de piyasaların kapalı olduğunu hatırlatalım. Avrupa hisseleri, geçtiğimiz haftaki düşüşün ardından dün otomobil üreticileri ve teknoloji firmalarının ilerleme göstermesiyle toparlandı. Stoxx Europe 600 Endeksi %0.3 yükselişle 304.34 puana ulaştı. İmar şirketleri ve kamu hizmeti sektörü hisselerinin zayıflaması ve yendeki düşüşün etkisiyle yükselen otomobil üreticileri ve kargo şirketler hisse senetleri nedeniyle Tokyo borsası dalgalı bir seyir izledi. Topix Endeksi dün Ağustos 2011'den bu yana en büyük düşüşünü genişletti. İngiltere’nin en büyük 4 bankası kâr endişeleriyle bu yılın sonuna kadar 189,000 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Bu hamleyle İngiltere’de işsizlik seviyesi son 9 yılın en düşüğüne gerileyebilir. İsrail Merkez Bankası, ekonomik canlandırmayı hızlandırmak için bu ay içinde ikinci defa politika faizini indirdi.

Hiç yorum yok: