28 Mayıs 2013 Salı

Piyasalara Bakış

Birkaç haftadır dile getirdiğimiz, “daha güçlü ABD doları ve daha yüksek faizler” temalarının yansıması, geçen hafta piyasaların çoğunda satış baskısı olarak ortaya çıktı.
 
Hafta içi FED'in varlık alımlarında kısıtlamaya gidebileceğine dair sinyaller, özellikle gelişmekte olan ülke bono ve döviz kurlarında satış baskısının artmasına sebep oldu. Burada önemli olan konulardan biri, FED’in varlık alımlarında gerçekten azaltmaya gidip gitmeyeceği. Öte yandan bir azaltmaya gidecekse, bunun zamanlamasından ziyade, bu konunun gittikçe daha fazla konuşulur hale gelmesi daha önemli bir nokta. Burada piyasanın "aşırıya kaçmasını" önlemeye yönelik iletişim çabaları da gündeme gelebilir. Örneğin WSJ'de yer alan gazetenin Fed izleyicisi Hilsenrath'ın yorumları da bunun örneklerinden biri olarak. Fakat bir anlamda, diş macunu tüpten çıkmış durumda demek mümkün. Dolayısıyla bundan sonraki veri açıklamalarında, özellikle de istihdam ile ilgili olanlarda, piyasalarda volatilitenin artması olası.
 
Dün sabah da belirttiğimiz gibi bu tarz düşüşler sonrası, piyasaların dengelenme çabası içerisine girmesi doğal olur.
 
Nitekim geçen haftanın son iki günü ciddi düşüş gösteren ve dün de baskı altında olan Japonya'nın Nikkei endeksinin bugün yükseldiğini görüyoruz. ise dün de baskı altında idi. Japonya hariç Asya borsalarında ise sınırlı toparlanma çabaları var.

 
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi özellikle Japon bono faizlerindeki hızlı artışın beraberinde yenin değer kazandığını ve hisse senetlerinde baskı yarattığını görüyoruz. Bu anlamda BoJ tarafından hafta sonu da devam eden açıklamaların, henüz Japon piyasalarını, bugün toparlanma çabaları olsa da, tam anlamıyla sakinleştirmeye yetip yetmediğini izlemek önemli olacak.
 
Mayıs ayı başından bu yana artan G7 kur volatilitesine rağmen; son bir haftadaki artışıyla birlikte hisse senedi volatilitesinin nispeten düşük seviyelerde olması dikkat çekici. Öte yandan hisse senedi volatilitesinin de artış eğilimine girebileceğini düşündürüyor.
 
Her durumda da özellikle Japonya piyasalarındaki seyrin, diğer piyasalar açısından önemli olduğunu düşündüğümüzü tekrar iletelim.
 
Teknik tarafta ise bankacılık sektör endeksinin relatif grafiklerde oluşturduğu zayıflama eğiliminin kısa vadeli teknik resimde baskı oluşturmayı sürdürdüğü BİST'de, dün  90,500 ara desteğini koruma çabasının hakim olduğunu gözlemliyoruz. Seans içi harekette 90,500 desteğinin önemini koruyacağı piyasada, bu seviye altındaki eğilimin aşağı baskının devamını getirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda 89,000 ve 86,500 desteklerini test etme riskinin oluşacağı piyasada, 91,500 ve 93,000 seviyeleri ise direnç konumunda bulunuyor. Şu aşamada devam eden zayıf seyir içerisinde yeniden yükseliş yönünde hareket etmek için 93,000 direncinin aşılmasını beklemeyi sürdürüyoruz.

Hiç yorum yok: