22 Mart 2013 Cuma

Varantlarda Gune Baslarken - 22 Mart 2013

82,109 puandan gune baslayan IMKB 100 endeksi 2. Seansin basinda gelen alimlarla 83,283 puana kadar yukselirken, seansin sonuna sert bir dusus gerceklestirdi ve 82373 puandan gunu kapatti. IMKB 100 endeksindeki gunluk yukselis %0.26 olurken, gun icinde yapmis oldugu fiyat hareketi 1255 gibi genis bir bant oldu . Dunun en cok hacim yaratan hisseleri ise sirasiyla GARAN, ISCTR ve AKBNK oldu.

Haber akisina baktigimizda Merkez Bankasi’nin dun acikladigi veriye gore 15 Mart haftasinda gerceklesen yabanci yatirimci bono ve tahvil satis tutari 1,6 milyar Dolar ile son aylarda gerceklesen en yogun miktar oldu. Bankacilik sektoru ile yeni bir gelismenin  gunluk bir gazetede yer aldigini goruyoruz. Haberde, calisma ve sosyal guvenlik bakanliginin  bankalarin fazla mesai odemeleriyle ilgili inceleme yuruttukleri yazildi. Bir diger gelisme ise beyaz esya sektoru ile ilgiliydi. Aciklanan dataya gore Subat ayinda gerceklesen beyaz esya satis rakami 491,000 olurken bu rakam senelik bazda %10 buyume gerceklestigini gosterdi. Sirket haberlerine baktigimizda Akbank’in gerceklestirmis oldugu 1.4 milyar Dolar’lik sendikasyon kredisi anlasmasi yaptigi basliklarda. Bu kredinin maliyeti Libor+100 baz puan
oldugu aciklanirken, analistler bu kredi maliyet oranin bankalar arasinda 2008 yilindan beri en dusuk seviye oldugunun altini cizdiler. Turkiye’nin en buyuk kurumlarindan biri olan Anadolu Efes ise 2012 4. ceyrek rakamlarini acikladi. Sirket 4. ceyrekte 1.36 milyar TL ciro gerceklestirirken, net kari 25 milyon TL oldu. Son olarak Otokoc Otomotiv’in arac kiralama sirketi Avis&Budget Grup ile THY, ucus noktalarinda cozum ortakligi icin anlasma sagladilar.

Global piyasalara baktigimizda Guney Kibris Rum Kesimi ile ilgili haberler gundemi olusturmaya devam ediyor. Avrupa Merkez Bankasi ulkeye kurtarma paketini kazandiracak yeterli fonu bulmasi icin yalnizca Pazartesi'ye kadar zaman tanidi. Buda piyasa profesyonellerini tarafindan su ana kadar Guney Kibris’in ayakta kalmasini saglayan acil likidite akisi da artik garanti degil anlamina geldigi seklinde yorumlandi. Bu nedenle eger bir cozum bulunamazsa, Guney Kibris eurodan cikmak zorunda kalabilecegi senaryolar dahilinde. Euro Bolgesi'ndeki borc krizine iliskin endiselerin, ABD'nin beklenenden iyi gelen ekonomik verilerini golgelemesiyle ABD endeksleri onceki gunku yukselisinin ardindan gevsedi. Asya borsalari ise genel olarak yatay bir seyir izlerken, Japonya Merkez Bankasi’nin yeni baskani dun yaptigi aciklamalarin piyasa beklentisini karsilamadigi gorusu sonrasinda Japonya Nikkei endeksi dun yasadigi hizli deger kazancini bugun tamamen verdigi gozukuyor. Parite ise bu sabah itibariyle 1,29’da islem goruyor.

Hiç yorum yok: