19 Mart 2013 Salı

Varantlarda Gune Baslarken - 19 Mart 2013

Dun haftanin ilk islem gununde Cuma gunku kapanisa gore global sentimentin  Guney Kibris’taki gelismelerden dolayi bozulmasindan dolayi yaklasik 800 puan asagida baslayan IMKB 100 endeksi 1. Seansta kayiplarini geri aldiktan sonra gunu %0.27 artisla 83,337 seviyesinden kapatti. Avrupa ve diger gelismekte olan piyasalarla karsilastirildiginda, Guney Kibris’a cografi yakinligina ragmen yurtici piyasamizin olumlu yonde ayristigini soylemek mumkun.

Yurtici gundemine baktigimizda bankacilik sektoru kredi verileri goze carpiyor. BDDK’nin haftalik bulteninde yer alan verilere gore bankacilik sektorunde toplam kredi hacmi 8 Mart itibariyle haftalik bazda sinirli artis gerceklestirdi. Analistler MB’nin yakindan izledigi 13 haftalik hareketli ortalamanin %21’e yukselmis oldugunun altini ciziyorlar. Sirket haberlerine baktigimizda ise Alternatifbank ile ilgili satis haberi on sirada yer aliyor. Yapilan duyuruda, Alternatifbank’in sermayesinin %70.84’une karsilik gelen payinin Commercial Bank of Qatar’a satilmasi konusunda taraflarin hisse satis sozlesmesi imzaladigi belirtildi. Gerceklesen islemin fiyatinin Alternatifbank’in defter degerinin tam olarak 2 katinda olacagi belirtildi. Bu degerin piyasada hisse senedi islem goren buyuk bankalarin defter degeri ortalamalarinin ustunde oldugunu belirtmek gerekiyor. Bir diger sirket haberi ise Emlak Konut’ta mevcut. Emlak Konut’un Subat ayi on satis rakami 959 unite olurken senelik bazda %300 artis yaptigi gozlemlendi. Bu artisin ana nedeni olarak yeni projelerin satisinin baslamasi olarak belirtildi. Gunluk bir gazetede cikan habere gore bir diger db-X markets varanti dayanagi olan Isbankasi’nin Azerbaycan’daki Rabitabank’i almak icin ilgilendigi haberleri yer aliyor. Ayrica Koc Holding’in 2012 kar payi odemesinin 474 milyon olarak teklif edildigi ve bu odemenin 17 Nisan’da yapilacaginin yunetim kuruluna sunulacagi aciklandi.


Yurtdisi piyasalarin deger kayiplari ile baslayan haftanin ilk gununun ardindan sularin biraz duruldugu belirtmek mumkun. Avrupa Para Birligi’ni olusturan maliye bakanlarinin Guney Kibris mevduatlarina getirilecek vergi konusunda ulkeye daha fazla esneklik tanimaya karar verdigi yonundeki haberlerin ardindan piyasalar moral kazandi. Avrupa piyasalari deger kayiplarinin cogunlugunu geri alirken, ABD borsalarindaki dususler sinirli kaldi. Asya borsalari Japonya piyasasinin onculugunde dunku sert dususun ardindan bugun yukseldi. Bugun, Guney Kibris icin aciklanan yardim planina iliskin parlamentoda yapilacak oylamanin sonuclari yatirimcilarin yakindan izleyecegi bir gelisme olacak. Parite ise dun 1.288 ile uc ayin en dusuk seviyesini gorurken bugun dunku ABD kapanis oncesine gore yatay islem goruyor. Guvenli liman ozelligi tasiyan altinin onsu ise 1600 dolarin ustunde islem gormeye devam ediyor

Hiç yorum yok: