25 Ocak 2013 Cuma

Piyasalara Genel Bakış


Dün Çin’de HCBC PMI endeksi 24 ayın en yüksek seviyesine yükseldi, Euro Bölgesinde ise beklenenden iyi gelen PMI endeksleri ön plandaydı. Çin PMI’nın ekonomide momentum artışına işaret etmesi ekonomiye teşvik adımı beklentilerini azalttığı söylenebilir. Çin Borsası satış baskısı altında kalmaya devam ediyor. Japonya ise Yen’deki zayıflama ile %2.8 artıda bu sabah. Dün beklenenden zayıf yönde gelen Aralık ayı dış ticaret rakamı ile birlikte hükümetten gelen bazı açıklamalar Yen’de zayıflama eğilimine destek oldu. Ayrıca bu sabah açıklanan enflasyon rakamı da bu yöndeydi.

ABD tarafında ise bilanço haber akışı ön planda olmaya devam ederken önceki gün hayal kırıklığı yaratan Apple finansalları teknoloji hisseleri genelinde baskı yarattı, teknoloji endeksi Nasdaq %0.74 düştü. S&P 500 endeksi ise yatay seviyede günü tamamladı. Makro veri tarafında dün ABD'de haftalık işsizlik başvuruları 5000 kişi düşüşle 330.000 seviyesine geriledi. 355.000 ile 20.000 artış yönünde olan beklentilerden oldukça iyi seviyedeydi. Ancak Ocak ayı rakamları tatil sonrası dönem olduğu için net sinyal veremeyebiliyor ve ayrıca açıklamalara göre son açıklanan rakamlarda üç eyaletten tam rakamlar alınamadığı da belirtiliyor. Ayrıca ABD’de açıklanan PMI endeksi ise 54.0’dan 56.1’e yükseldi. (beklenti:53.0)


Bugün makro veri tarafında ABD’de yeni konut satışları, İngiltere’de 4Ç GSYİH, yurtiçinde KKO verileri açıklanıyor. Günün odak noktasında ise Almanya'da açıklanacak reel sektör güven endeksi IFO endeksi var. Ayrıca bugün öğle saatlerinde ECB ilk üç yıllık LTRO geri ödemelerinin tutarını açıklayacak. Beklenti 100 milyar euro seviyesinde. Buradan gelecek açıklamalar euro üzerinde etkili olabilir. Bugün bilanço tarafında ABD seans öncesinde P&G finansalları açıklanıyor. (beklenti:1.113$)

Büyük resme bakacak olursak Avrupa tarafında İngiltere’nin AB üyeliği referandum konusu ile birlikte Güney Kıbrıs finansal yardım konuları ile ilgili haber akışı ön planda. ABD tarafında ise bu hafta Cumhuriyetçilerin borçlanma tavanının 19 Mayıs 2013’e kadar askıya alınması yönünde verdiği önerge Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisinde onaylandı. Obama’nın Cumhuriyetçiler tarafından getirilen yasa tasarısını Kongre'nin her iki kanadından da geçmesi halinde, veto etmeyeceğini bildirmişti. Borç tavanı konusu ertelenirken ABD’de kamu harcamaları kesintileri ile ilgili müzakereler ve euro bölgesinde bazı politik gelişmeler kısa vadeli riskler olarak önemini koruyor. Piyasalarda gelinen seviyeleri de göz önüne aldığımızda bu konular ile ilgili gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz.
Yurtiçinde teknik tarafta haftanın son işlem gününe 86,500 hedef direnç noktasını test ederek başlayacak olan piyasada, 85,700 dün olduğu gibi seans içi ara destek konumunu sürdürecektir. 85,700 desteği üzerinde gün içi yükseliş potansiyelini koruyacak olan piyasada, 86,500 direncini kıracak hareketlerde ise 88,000 hedef konumunu sürdürecektir. Dolayısıyla şu aşamada kısa vadeli pozisyonlar için stop loss noktamızı 84,200 desteğinde tutmayı sürdürüyor ve bu seviye üzerindeki hareketleri yükseliş yönünde izlemeye devam ediyoruz.

ykb yatr

Hiç yorum yok: