28 Ocak 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Geçen hafta güçlü Almanya IFO endeksi ve beklenenin üzerinde gerçekleşen ECB LTRO geri ödeme tutarı ile birlikte eurodaki güçlü seyir devam etti. Açıklamaya göre bankalar 30 Ocakta 137.2 milyar euro LTRO geri ödemesi yapacak. Beklenti 100 milyar euro idi. ABD tarafında ise Cuma günü ABD 10 yıllık faizlerindeki sert yükseliş dikkat çekiciydi.
Bu sabah Asya piyasalarında Japonya Borsası ekside. Güne zayıf başlayan Japon Yeninde günün devamında toparlanma görüldü. EUR/JPY ve USD/JPY’de kar satışları var. Çin Borsasındaki sert yükseliş ise dikkat çekici.  Avustralya tatil nedeni ile kapalı.
Bugün ABD’de dayanıklı tüketim mal siparişleri Dallas FED imalat endeksi ve devam eden konut satışları açıklanıyor. Avrupa’da İtalya’da ve Almanya’da ihaleler var. Akşam saatlerinde ECB Weidmann konuşması var. Tsi ile 14:30’da Caterpillar (beklenti: 1.703$) ve seans sonrası Yahoo (beklenti: 0.281$) finansalları açıklanıyor.

Hafta genelinde ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı ve FED faiz toplantısı odak noktasında. Tarım dışı istihdamda son beş ayın en yüksek artışı bekleniyor.  Ayrıca ISM imalat endeksi; ki öncü gösterge olarak izlenen son açıklanan bölgesel imalat endeksleri Ocak ayına yönelik negatif sinyal vermişti; kişisel gelirler, 4Ç büyüme rakamı (son dönemin en zayıf rakamı olabilir) ve Ocak ayı tüketici güven endeksi verileri açıklanıyor. Avrupa tarafında İspanya 4Ç GSYİH ve çevre euro bölgesi ülkelerinde açıklanacak PMI endeksleri takip edilecek. İngiltere’de ise PMI verisi takip edilecek. Asya’da Japonya sanayi üretimi (global imalatta toparlanmayı yansıtması bekleniyor), Çin’de resmi PMI verisi açıklanacak. Hatırlanacağı üzere öncü gösterge olan HSBC PMI endeksi  24 ayın en yüksek seviyesine yükselerek pozitif sinyal vermişti.
ABD tarafında geçen hafta Cumhuriyetçilerin borçlanma tavanının 19 Mayıs 2013’e kadar askıya alınması yönünde verdiği önerge Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisinde onaylandı. Obama’nın Cumhuriyetçiler tarafından getirilen yasa tasarısını Kongre'nin her iki kanadından da geçmesi halinde, veto etmeyeceğini bildirmişti. Bu doğrultuda borç tavanı konusu ertelenirken ABD’de kamu harcamaları kesintileri ile ilgili müzakereler ve euro bölgesinde bazı politik gelişmeler kısa vadeli riskler olarak önemini koruyor. Piyasalarda gelinen seviyeleri de göz önüne aldığımızda bu konular ile ilgili gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz.
Avrupa tarafında İngiltere’nin AB üyeliği referandum konusu ile birlikte Güney Kıbrıs finansal yardım konuları ile ilgili haber akışı ön planda. Der Spiegel'de yer alan habere göre Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, Güney Kıbrıs'a yardım konusunda görüş ayrılığı yaşıyor. Güney Kıbrıstaki kriz euro bölgesi üzerinde sistemsel etki yaratabilecek olması nedeni ile önem taşıyor. Ayrıca geçtiğimiz hafta Fitch’in açıklamalarında Portekiz’in yeni bir yardım paketine ihtiyacı olabileceğine vurgu yapması dikkat çekiciydi.
Yurtiçinde teknik tarafta devam eden yükseliş trendi içerisindeki hareketin cuma günü 87,500 desteğinin aşağı geçilmesiyle ilk zayıflama sinyalini ürettiğini gözlemliyoruz. Söz konusu bu hareket kapsamında, hafta içerisinde 84,200 desteğinin önemli olacağını düşünüyoruz. 84,200 desteği altındaki hareketlerin zayıflama sinyalini ara bir düzeltme trendine dönüştürebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.  Böyle bir gelişmenin 82,500 hedefiyle aşağı baskı oluşturabileceği piyasada, 84,200 desteğini kısa vadeli pozisyonlar için stop loss noktası olarak alıyoruz.

Hiç yorum yok: