26 Kasım 2012 Pazartesi

Gündem

Yeni haftanda Yunanistan için sürecin belli olması bekleniyor. Cumartesi günü yapılan telekonferansa sonrasında Yunanistan sürecinde pürüzlerin ortadan kalktığı ve bugün için çözüm ile sürecin sonuçlanacağı açıklamaları yine iyimserliği destekleyen bir nokta oldu. 
Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'a yardım ödemesini serbest bırakmak ve ülkeyi para birliğinin sağlıklı bir üyesi olarak tutmaya yönelik planı görüşmek üzere bu ay üçüncü kez bir araya gelecek.

Hem 
ABD’de hem Avrupa’da hem de Orta Doğu’da politik gerilimin hakim olduğu bir haftaya girilmesi bekleniyor. ABD’de bütçe görüşmeleri takip edilirken, Avrupa’da pazartesi günü Yunanistan için bir sonuç çıkması bekleniyor. 13 milyar euroluk kredi diliminin verilip verilmeyeceği merak edilirken, geçtiğimiz hafta Almanya’dan geri kalan kredinin tamamının verilmesini gündeme taşıması yeni haftada açıklığa kavuşacak mı takip edilecek. Buna ek olarak Avrupa tarafında hafta sonu başarı sağlanamayan bütçe görüşmeleri yeni haftaya belirsizlik olarak yansıyacak.
Orta Doğu ise kaynamaya devam ediyor. İsrail ve Hamas arasındaki gerilim geçtiğimiz hafta başında ateşkes ilan edilmesi ile sonuçlansa da bombalama haberlerinin gelmesi bölgede yeni sıkıntıların yaşanacağı beklentisini artıyor.
Yeni firavun olarak adlandırılan Muhammed Mursi’nin son dönem kararları ülkede büyük ayaklanmalara yol açarken, Pazar günü Mısır’da yaşanan gerilim nedeniyle ülke borsası yüzde 10 kaybetti. Kapanmak zorunda kalan Mısır borsası Hüsnü Mübarek’in devrilmesi sonrasında bu kadar düşüş yaşamıştı. Yeni haftada bölgedeki gelişmelerde piyasalar üzerinde etkili olacak. 

Piyasalarda ay sonu politik gerilimin yanı sıra veri yoğunluğu ile de gerilim yaratacak. Konut datalarında iyimser havanın devam edip etmediği S&P Case Shiller konut fiyat endeksi ile takip edilirken, yeni konut satışları da önemli olacak. ABD tarafında Chicago satın alma yöneticileri endeksi de bir başka odak noktası olarak yeni haftada öne çıkıyor.
İçeriye döndüğümüzde veri gündeminin yoğun olduğu gözleniyor. Haftaya kapasite kullanımı ve sanayi üretimi ile başlayacak olan iç piyasalarda Merkez’in PPK toplantı tutanakları ve yine TCMB’nin finansal istikrar raporu takip edilecek. 

Ulusal Perakende Federasyonu'nun (NRF)verilerine göre Amerikalılar 22 Kasım'da başlayan tatilde 59.1 milyar dolar harcayarak geçtiğimiz yılki 52.4 milyar dolar seviyesini aştı. Chicago'daki araştırmacı ShopperTrak'ın Kara Cuma satışlarında yüzde 1.8 düşüş görmesine rağmen toplam satışlar sıçradı. NRF'nin araştırmalarını yürüten BIGInsight, Kara Cuma'da 89 milyon Amerikalının alışveriş yaparak, geçtiğimiz yılki 86 milyonu aştığını açıkladı.

Templeton Gelişen Piyasalar Grubu'nun CEO'su Mark Mobius, gelişen piyasaların çoğunun Amerikalı politika yapıcıların ekonomiyi mali uçurumdan uzaklaştırmayı başaramaması hâlinde dünya genelinde görüleceği tahmin edilen düşüşten korunacağını söyledi.

2014-2020 dönemini kapsayan 7 yıllık yeni AB bütçesini şekillendirmek için toplanan AB liderleri, ortak bütçeye net katkı yapan ve bütçeden net katkı alan üyeler şeklinde gruplaşınca müzakereler tıkandı.Zengin üyeler, AB Komisyonu'nun 7 yıl için 1 trilyon 25 milyar avroluk bütçe önerisini kriz nedeniyle yüzde 20'ye kadar varan oranlarda kırpmak isterken bütçeden net katkı alan Doğu Avrupalılar ve borç krizindeki ülkeler Brüksel'den gelen fonların azalmaması için karşıt cephe oluşturdu.


Borç krizindeki Yunanistan'ın kurtarma yardımı alması için tarafların bütçe açığını azaltma hedeflerinde anlaştığını açıklayan bir yetkili, tek pürüzün Euro Bölgesi kreditörlerinin uyguladığı kurtarma kredisi faizleri olduğunu söyledi. Yetkili, faiz oranlarındaki indirimin, Yunanistan'ın faizlerini bazı Euro Bölgesi ülkelerinin fonlama maliyetinin altına düşürdüğünü belirtti. Aynı yetkili, politika yapıcıların henüz ödenmemiş olan yardım paketindeki çalışmalarına bu hafta sonu da devam edeceğini anlattı.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde yapılan seçimleri kazanan ancak büyük oy kaybına uğrayan Yönelim ve Birlik (CIU) partisinin lideri ve Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas, ''İstediğimiz mutlak çoğunluğun uzağında kaldık, bu açık. Durum kolay değil ama yine de bağımsızlıkla ilgili referandum hedefimizde ileriye gideceğiz'' dedi.

Hiç yorum yok: