31 Aralık 2012 Pazartesi

Gündem

Çin'de imalat Aralık'ta beklenmedik şekilde son 19 ayın en hızlı büyümesini kaydederek, dünyanın en büyük 2. ekonomisindeki toparlanmanın hız kazandığına yönelik iyimserliği artırdı.HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in imalat satın alma yöneticileri PMI ENdeksi Aralık'ta 51.5 puan olarak geldi. Kuruluşun 14 Aralık'ta açıkladığı öncü göstergeler 50.9 puana, Kasım ayı imalat PMI verisi ise 50.5 puana işaret ediyordu.

ABD Kongresi 600 milyar doları aşan vergi artışlarını ve federal harcama kesintilerini önlemeye çabalıyor. ABD Temsilciler Meclisi ve ABD Senatosu, ABD Başkanı Barack Obama'nın 28 Aralık'ta Reid ve McConnell'dan bir çözüm bulmalarını talep etmesinin ardından Pazar günü alışılmadık bir şekilde toplandı. Her iki parlamento kanadı da öğleden sonraya kadar görüşmelerini sürdürdü.

ABD Başkanı Barack Obama, günlerdir Cumhuriyetçilerle mali uçurum konusunda anlaşmaya çalışırken, halen net bir karar ortaya çıkmadı. Yapılan son açıklamalara göre yıllık 250 bin dolar gelire sahip olanların vergi artışından etkilenmemesi ve işsizlik sigortası programının uzatılması için hummalı bir çalışma yapılıyor. Partiler arasında devam eden görüşmelere rağmen 31 Aralık'tan önce herhangi bir anlaşma yapılması öngörülmüyor.

Obama, "Herşey başarısız olsa bile, yeni Kongre 3 Ocak'ta toplandığında, ilk kanun tasarısı, orta sınıf ailelerin vergilerini düşürmek olacak," dedi ve "Öyle ya da böyle bunun üstesinden geleceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Euro Bölgesi’ndeki krizin henüz aşılmadığını söyleyen Almanya Şansölyesi Angela Merkel, ancak alınan reform kararlarının etkisini göstermeye başladığını belirterek, ''Çok sabır göstermek gerekiyor'' dedi.


Edinilen bilgiye göre, Sermaye Piyasası Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle görev süresi biten SPK Başkanı Vedat Akgiray'ın yerine, Kurul Üyesi Vahdettin Ertaş'ın atanmasına ilişkin kararname Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulmak üzere bugün Çankaya Köşkü'ne gönderilecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zengine vergiyle kastedilenin ‘varlık vergisi’ olmadığını söyledi. Yeni verginin ipuçlarını veren Şimşek, “Faiz, temettü ve kira gibi araçlardan elde edilecek gelirler, ‘belirlenecek sınırı aştığında’ beyanname ile gelir vergisine tabi tutulacak” dedi. Hazırlanan senaryolarda alt sınırın 75 bin lira olduğu konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sermaye Piyasası Kanunu ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu'nu onayladı. 


Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Gül, onayladığı kanunları, Anayasanın 89'uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104'üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.
 

Hiç yorum yok: