26 Aralık 2012 Çarşamba

Gündem

Noel tatilinde çıkmaya başlayan piyasalarda bugün Asya tarafında Japonya’da sert alımlar dikkat çekiyor. Bugün göreve gelen Abe’nin açıklamaları ile 85.36’ya kadar gelen Yen’de yaşanan zayıflama ihracat şirketlerini olumlu etkiliyor. Özellikle otomobil üreticisi Nissan’ın deniz aşırı ülkelere satışların yüzde80’i bulması şirket hisselerine yüzde 1.2 değer kazandırırken, Hitachi yüzde 1.2 yukarıda.
 
 Beyaz Saray'dan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre ABD Başkanı Barack Obama, Kongre ile 'mali uçurum' müzakerelerini devam ettirmek için Noel tatilini kısa keserek bugün Washington'a geri dönebilir.Yetkili, Obama'nın planlanı konusunda detay veremeyeceğini ve Obama'nın Washington'a dönüş zamanının netleşmediğini de vurguladı. Obama, tatil için Cumartesi günü Havai'ye gitmişti. 
Yeni günde altın ise gelen haberler ile yeniden yükseliş geçti. Obama’nın tatili erken kesmesi, 2013’te ABD’nin toparlanacağına yönelik açıklamalar ve Japonya’da enflasyonun destekleneceğini açıklaması ile yeni günde altın 1.655’e yükseldi

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de 31 Aralık'ta sonlanacak olan istihdam vergisi indirimlerine mali uçurumu önleme tartışmalarında yeterince dikkat çekilmedi. Ancak 2010'da tüketicilere yardımcı olması amacıyla uygulamaya konulan istihdam vergisi indirimlerinin uzatılmaması, ekonomi üzerinde büyük etki yaratabilir.Yasa, 160 milyon Amerikalı'nın istihdam vergisini yüzde 6.2'den yüzde 4.2'ye indirmişti.

İstihdam vergisi yeniden eski seviyesine çıkarsa ekonominin önümüzdeki yıl yüzde 0.6 daha az büyüyeceğini öngören JP Morgan ekonomistleri, mali uçurum unsurları arasında ekonomi üzerinde en fazla etkisi olanın istihdam vergileri olacağını söylüyor.


Japonya'nın finansal regülatörü, yatırımcıların güvenini geri kazanmak için insider trading (içeriden bilgi sızdırma) kurallarını ve cezalarını ciddi boyutlarda sıkılaştırmaya hazırlanıyor.
Yeni kurallar, insider trading cezaların mevcut seviyelerden ciddi boyutlarda artırılmasını, bilgi sızdıran şirket yöneticileri, finansal aracılar ve kamuya açık olmayan bilgileri paylaşan diğer kişiler için para cezaları ve bilgi sızdıranların isimlerinin kamuoyuyla paylaşılmasını öngörüyor.


Güney Kore'de tüketici güveni, ABD'deki bütçe çekişmeleri ve Avrupa'daki kemer sıkma önlemlerinin ülkenin ihracatındaki risklere dikkat çekmesiyle bu ay da ilerleme kaydetmeyi başaramadı.Kore Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı rakamlara göre ülkede tüketici güveni Aralık'Ta 99 puanla Kasım'daki ile aynı seviyede geldi.

Merkez Bankası, imalat sanayinde kapasite kullanım oranının (KKO) Aralık ayında, geçen yılın aynı ayına göre 1.9 puan azalarak yüzde 73.6 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, enflasyonun 2013’te yüzde 5’e yakın olmasına gayret edeceklerini söyledi. Başçı, “Merkez Bankası’na güvenerek kimse riskini artırmamalı, dünyada ne olacağı belli olmaz” mesajını verdi

MERKEZ Bankası 2 Ocak’tan itibaren gün içi döviz satım ihalelerine ve döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine son verecek. Bankaların Merkez’den alabilecekleri döviz depolarının vadesi bir aydan bir haftaya indirildi ve dolar için yüzde 4.5 ve Euro için yüzde 5.5 olan borç verme faizleri ise her iki para biriminde de yüzde 10’a yükseltildi.

Ankara’da ‘2013 Yılı Para ve Kur Politikası’nı açıkladığı basın toplantısında Merkez Bankası’nın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu vurgulayan Başçı, 2013’te mevcut yapısal araçlara ek olarak yeni bir araç kullanacaklarını duyurdu. Buna göre Merkez Bankası finansal istikrara yönelik yeni bir yapısal politika aracı olarak, bankaların 2013 son çeyrek bilançolarındaki kaldıraç oranlarını dikkate alıp 2014’ten başlamak üzere kademeli ilave zorunlu karşılık uygulamasına başlayacak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Bu yıl inşallah yüzde 5-6 arasında bir noktada bitireceğiz gibi görünüyor enflasyonu ve son aylarda beklenenden de hızlı bir düşüş gerçekleşti ve bunun devam edeceğini bekliyoruz” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yılbaşında emekli maaşlarına yansıtılacak intibak düzenlemesi ile emeklilerin hesabına 50 TL’den 350 TL’ye kadar para yatırılacağını bildirdi.

Reel kesim güven endeksi aralık ayında, bir önceki aya göre 3,1 puan azalarak 97,9 seviyesinde gerçekleşti

Hiç yorum yok: