25 Aralık 2012 Salı

Gündem

ABD hisseleri, politikacıların yıl sonuna kadar bütçe konusunda bir anlaşma kaydedemeyecekleri söylentisinin gittikçe artmasıyla düştü ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin son 5 haftanın en büyük düşüşünü genişleteceği sinyalini verdi. 
 
Hemen hemen tüm piyasaların kapalı olduğu günde Çin ve Japonya’da işlem görülüyor. Dün kapalı olan Japonya piyasası Abe’nin hafta sonu yaptığı açıklamaları bugün fiyatlıyor. Dolar Yen paritesi 85 seviyesine gelerek 20 ayın zirvesini yeniledi. Abe’nin Merkez Bankası’na enflasyon hedeflemesi yönünde yaptığı uyarı ile Nikkei yüzde 1 üzerinde yukarıda.
 
30 Eylül'a kadar 2 çeyrek üst üste zayıflamış olan ekonomiyi desteklemek üzere Japonya Merkez Bankası'nın tahvil alımı yapmasıyla, bankanın elindeki JGB varlıkları 22.6 trilyon yen arttı. (267 milyar dolar) Ülkenin yeni başbakanı Shinzo Abe'nin büyümeyi desteklemek üzere "büyük ölçekli" ekstra bütçe planlaması üzerine analistler ülkenin 10 yıllık tahvil faizinin 2013'ün sonuna kadar yüzde 0.99'a çıkacağını öngörüyor.
 
Mali uçuruma ilişkin tartışmalar ise devam ediyor.  Yılsonundan önce uzlaşıya varılmasının pek mümkün olmadığı yönünde haberler geliyor. Obama’nın süreci rahatlatabilecek geçici bir plan oluşturulması konuşuluyor. Yıllık geliri 500 bin dolara kadar olanlar için geçici bir plan oluşturulabileceği kulislerde konuşulanlar arasında.


Amerıkalı yasa yapıcılar, malı ucuruma asmak ıcın zamanın daralmasından dolayı endıse duyuyor. Amerıkan medyasına konusan bagımsız senator joseph lıeberman,ılk kez malı ucuruma duseceklerı hıssıne kapıldıgını soyledı. Cumhurıyetcı temsılcıler meclısı uyesı mıck mulvaney ıse, obama hukumetının uzlasmak ıstemedıgını one surdu.


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Mısır'ın ülke notunu B'den B-'ye indirdi; görünümü ise negatif olarak belirledi.

İngiltere merkezli Economic Perspectives danışmanlık şirketinin direktörü Peter Warburton, Fed'in aşırı esnek para politikasını daha da esnetmeye yönelik hamlelerinin, Amerikan merkez bankasının, istihdam yaratımı ve güçlü toparlanma karşılığında, artan enflasyon baskılarını tolere etmeye istekli olduğunu gösterdiğine dikkat çekti.

İspanya’da ekonomik krizden dolayı 2008 yılından bu yana toplam 35 bin bankacının işini kaybettiği bildirildi.

Italya'da secım hazırlıklarına baslayan sılvıo berlusconı, avrupa'dakı faızlerın yukselmesınden deutsche bank'ı sorumlu tuttu. Cnbc'ye konusan berlusconı, ıtalya'da faızın % 7'yı astıgı donemde, deutsche bank'ı ıtalyan ve yunan tahvıllerı sattıgını ve bazılarının deutsche bank'ın kımsede olmayan bılgılere sahıp oldugunu dusundugunu soyledı. Berlusconı, bankanın boyle bır bılgıye sahıp olmadıgını, bunun buyuk bır yalandan ıbaret oldugunu ıfade ettı

Yeni günde büyük piyasaların hepsinin tatil olması nedeniyle içeride odak Merkez Bankası’nda olacak. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, saat 10.00'da Ankara'da, Bankanın Konferans Salonunda "2013 Yılında Para ve Kur Politikası"  konulu bir basın toplantısı düzenleyecek.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2012 yılı sonuna kadar ve ocak ayında doğalgaz ve elektriğe zam yapılmayacağını bildirdi.

İran’dan petrol ithalatının yanısıra doğalgaz ithalini de yasaklayan AB, nakliye ve bankacılık alanındaki önlemlerle de İran’ın AB ülkelerine doğalgaz ve petrol ticaretini tamamıyla engelleyecek. AB, bankacılık faaliyetleri denetim altında tutulan İran’ın, altın karşılığında sıvı doğalgaz (LNG) ticareti yapmasının önüne geçmek için de özel önlem aldı.

Hiç yorum yok: