29 Kasım 2012 Perşembe

Gündem

ABD’de mali uçurum kaygıları ile satışların hakim olduğu dün yine ABD’den gelen haberler ile endekslerin yukarı döndüğü gözlendi. Başkan Obama’nın ABD’nin önde gelen şirketlerinin CEO’ları ile yaptığı görüşmelerden olumlu geçmesi buna ek olarak yeni bir parasal genişleme hazırlığı haberleri ABD endekslerini yukarı çekti.
 
31 Aralık’ta sona erecek olan operation twist sonrasında elde kalacak 45 milyar dolar ile uzun vadeli tahvillerin alımı yapılabileceği konuşulurken buna ek olarak QE3’te mevcut 40 milyar dolarlık mortgage tahvillerinin alımı 85 milyar dolarlık bir alım yapılmış olması bekleniyor. Dün gelen açıklamalar içinde cumhuriyetçi Bohner’ın da olumlu değerlendirmeleri ile alımların arttığı gözlendi. Obama’nın Noel öncesinde mali uçurum halledilmesi gerektiğini belirtmesi de etkili oldu ABD'de New York borsasında endeksler günü yükselişle tamamladı. 
 
Avrupa tarafında Yunanistan anlaşması sonrasında Yunanistan konusu hala sona ermedi. Yarın Alman parlamentosunun planın oylanması bekleniyor. Buna ek olarak Moody’s’in yeni gelen açıklamalarında Yunanistan için varılan anlaşmanın borç sürdürülebilirliğini sağlayamayacağını belirtti.

ABD’de vergi indirimleri bu yıl sonu kalkacak. Ayrıca 2013 başında 600 milyar dolarlık bütçe kesintisi devreye girecek

Federal Reserve, ABD ekonomisinin, Sandy Kasırgası'ndan etkileri ve imalatta yaşanan yavaşlamanın tüketici talebi ve konut sektöründeki kazançları dengelemesiyle son haf
talarda "ölçülü" büyüdüğünü belirtti. 

FED BEJ kitap raporunda yeni bir haber görülmezken, beş bölgede mali uçurumun fabrika faaliyetlerini yavaşlattığı yorumu öne çıktı.ABD yeni konut satışları Ekim ayında 368 bin seviyesine gerileyerek beklentilerin altında kaldı.

Kapanışa yakın Wall Street Journal'da yayımlanan rapor piyasalardaki yükselişi destekledi. WSJ, FED'in 31 Aralık'ta sona erecek twist operasyonunu devam ettireceğini belirtti.

Altın talebinin en yüksek ülke olduğu Hindistan'ın fiziksel talebindeki düşüş ve Hindistan para birimi rupi üzerindeki baskı, altın fiyatlarını olumsuz yönde etkilemesi beklenen faktörlerin başında geliyor. Son yayımlanan raporunda UBS, Hindistanda altın alımında düşüş gözlemlendiğini kaydederken güçlenen doların altın aleyhine hareket ettiğini yazdı.

Altın fiyatlarındaki yükselişi önleyecek gelişmelerden biri olarak ABD Merkez Bankası'nın (FED) parasal genişlemeye sınır koyabileceği ihtimalinin dillendirilmesi olsa da söz konusu açıklamanın muhalif bir isimden gelmiş olması, endişelerin ötelenmesini de beraberinde getiriyor.


Japonya'da perakende satışlar Ekim'de otomobil ve televizyon satışlarındaki düşüşün etkisiyle son 11 yılın en büyük  gerilemesine işaret ederek, hükümet üzerindeki resesyon eşiğindeki ekonomiye daha fazla teşvik uygulaması baskısını artırdı.Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre perakende satışlar Eylül'deki yüzde 0.4'lük düşüşünün ardından Ekim'de de yıllık bazda yüzde 1.2 azaldı. Satışlar bir önceki aydan yüzde 0.7 kazanca işaret etse de, yıllık bazdaki düşüş Bloomberg anketine katılan 10 ekonomistin medyan tahmini olan yüzde 0.8'i aştı.

İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre, Bankia dün aralarında 10 binlerce bireysel müşterilerin de yer aldığı yatırımcıların, sermaye artışı uygulamasının bir parçası olarak yüzde 14-46 oranında zarar yazmak zorunda kalacak.

 
AB Komisyonu’nun İç Pazar ve Hizmetlerden sorumlu üyesi Michel Barnier amaçlarının çıkar çatışmalarını önlemek ve derecelendirme şirketlerinin kredi notlarından sorumlu tutulabilmesini sağlamak olduğunu söyledi. Yeni kurallar Avrupa Parlamentosu ve üye ülkeler tarafından da onaylandı.

İran’ın Türkiye’den doğalgaz tahsilatını altına çevirmesi sebebiyle artan altın ihracatı, ABD’nin tasarı aşamasında bulunan yeni ticaret yaptırımları ile tehlikeye girebilir. ABD’nin İran’a karşı almaya hazırlandığı bir dizi yeni ticaret yaptırımlarının kıymetli madenleri de kapsayacağı bildiriliyor.

Hiç yorum yok: