23 Ağustos 2012 Perşembe

Piyasalardaki Gelişmeler

Biz bayram tatilinde iken Euro Birliği MB’nın (ECB) sorunlu ülke tahvilleri alacağına dair yapılan spekülasyonlar ve İspanya’nın yaptığı borçlanma ihalelerinde faiz oranını düşürmesi borsaların olumlu havalarını korumalarını sağladı. Dolar değer kaybederken, Euro, Dolar karşısında dün sabaha 1,25’e yakın seviyelerden başladı.
 
Ancak dün sabah Japonya’da açıklanan zayıf dış ticaret verilerinin etkisiyle gelişmiş borsa endeksleri değer kaybetti. Zira Japonya borç krizindeki Avrupa’dan gelen zayıf talebin ihracatı sekteye uğratması ve yakıt ithalatındaki artışın etkisiyle temmuz ayında beklentilerden yüksek dış ticaret açığı vermesi Golabal ekonomiye dair endişeleri artırması nedeniyle borsalarda satışlara neden oldu.
 
devamı için lütfen tıklayın...

 
Gün boyunca Avrupa ve ABD borsa endeksleri satıcılı seyrini korusa da Euro’nun güçlü görüntüsünü koruması borsalarda yaşanan satışın kar satışı ağırlıklı olduğu izlenimini artırdı. Akşam Avrupa borsaları kapandıktan sonra FED’in son toplantısının tutanaklarının açıklanmasıyla ABD borsa endeksleri yeniden toparlandı. S&P ve Nasdaq endeksleri önceki güne göre yükselerek kapattı.
 
FED’in 31 temmuz – 1 ağustostaki yaptığı Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ait tutanaklarda; üyelerin çoğunun, gelen verilerin ekonomik toparlanmada gözle görülür derecede ve sürdürülebilir düzelmeye işaret etmemesi halinde yakın bir zamanda ilave parasal genişlemeyi destekleyebileceklerini belirttiği ortaya çıktı. Yeni bir parasal genişlemeye dair oluşan umut Dolar’daki değer kaybını artırırken Euro’yu Dolar karşısında 1,25’in üzerine taşıdı.
 
Yeni bir parasal genişleme beklentisi emtia fiyatlarını da yükseltirken en büyük etkileşim altın ve gümüş fiyatlarında yaşandı. Altın’daki yükselişte parasal genişlemenin yanı sıra; Avrupa’nın en büyük takas merkezi olan LCH Clearnet’in 28 ağustostan tarihinden itibaren geçerli olmak üzere altını marj tamamlamada teminat olarak kabul edeceğini açıklaması da etkili oldu.
 
Bugün akşam saatlerinde Merkel ve Hollande’ın Berlin’de Yunanistan mali krizini görüşmek amacıyla bir araya gelecek olmaları; zirveden çıkacak, Yunanistan’ın kurtarma paketinin şartlarının gevşetilebileceğine dair beklentilerin de yüksek olduğu görülüyor. Zira Alman :Hristiyan Demokrat Birliği Partisi’nin kıdemli yasa koyucularından Norbert Barthle, Yunan Başbakanı Samaras’ın kurtarma programında belirlenen hedefleri tutturmaya istekli olduğunu göstermesi durumunda; şartların gevşetilebileceği sinyali verdi.
 
İçeride ise; bayram sonrası göreceli de olsa sakin bir seyir ile başlayan piyasalarda İMKB’nin yurtdışı piyasalardan, hem de Gaziantep’teki saldırı sonrasında Suriye ile gerginliğin daha da arttığı dönemde ayrışması, dikkat çekiciydi. Yükseliş yine bankacılık sektörü önderliğindeydi.
 
Özetlemek gerekirse; FED’in son toplantı tutanaklarından parasal genişlemeye dair sinyaller çıkması bu sabaha piyasaların olumlu başlamasına neden oluyor. Asya borsaları genelde yükselirken, ABD borsa endeks vadelileri de yükselişte...

Hiç yorum yok: