22 Haziran 2012 Cuma

Piyasalardaki Gelişmeler - 22/06

FED’in önceki gece yaptığı FOMC toplantısı sonrasınsa; parasal genişleme konusunda net sinyal verememesi ve ABD büyüme tahminlerini aşağı yönde revize etmesinin ardından dün ABD ekonomisine dair dataların beklentilerden kötü gelmesi Avrupa ve ABD borsa endekslerine satış getirdi. Satışların artmasındaki diğer etken ise; Moody’sin aralarında Credit Suisse (iki kademe)  ve Morgan Stanley’in (iki kademe) de olduğu 15 büyük bankanın kredi notunu indirmesi oldu.

Düşük kredi notlarının borçlanma ve teminat maliyetlerini artırabileceği sebebiyle bankacılık sektörü öncülüğünde başlayan satış dalgası Dolar’ın uluslararası piyasalarda değerlenmesine neden oldu. Zira dolar bazlı carry-trade işlemleri nedeniyle dolar borçlanarak yapılan yatırımlardan bankaların not düşüşü haberi ile dün başlayan kaçış emtiada ve borsalarda olduğu kadar dolar karşısında diğer paralarda da kendini gösterdi. Euro/Dolar paritesi 1,27’yi geçmeye çalışırken 1,25’lere geriledi. Altın %2,5’in üzerinde petrol %4’e yakın düşüşlere sahne oldu.

Oysa Avrupa’da hem IMF hem de kurtarma fonlarının ülke tahvillerini alabileceğine dair olumlu bakış açısı ve İspanyol bankalarının stres testi sonuçlarının riskin büyük olmadığını göstermesi olumlu haberlerdi. Zira bir süredir beklenen İspanyol bankalarına dair sters testi sonuçlarını açıklayan bağımsız denetim firmaların bankaların sermaye ihtiyaçlarının 51 ile 62 milyar euro arasında olabileceğini öngördü. Bu rakam 100 milyar euroluk Eurogroup’un verdiği kredi limitinin altında. İspanya’da bankaların sermayelendirme operasyonunun tamamlanması ve İtalyan tahvillerinin kurtarma fonları ile IMF tarafından alınabileceğine dair olumlu açıklamalar Avrupa’daki spekülatif atağı kesmesi gerekirken FED bahaneli atak tüm dünyayı vurdu.

Piyasalar yeni para verme konusunda net tavır koymayan FED ile oyun oynuyor. Çünkü piyasa çok iyi biliyor ki; likidite artırma yoluna bir kere girildi mi, spekülatif ataklarla yeni bir likidite koparılacaktır. Çünkü MB’ları ve hükümetler çok sıkışık durumda ve bu sıkıntıyı aşmanın en hızlı ve kolay yolu para basmak. Ancak, kaba tabirle “basılan para”;  reel ekonomiye değil de piyasalara aktıkça sürekli büyüyen ve her saldırısında daha ağır yaralar veren ama hiç doymayan spekülatif canavarın dünya ekonomilerini esir almasına neden oluyor.

İçeride ise; neredeyse hiç senet kalmayacak ya da yarın olmayacak kadar yoğun bir alım dalgası İMKB’de ve VOB’da hissedilirken döviz ve faiz piyasasında TCMB’nın dün yaptığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının sonuçlarının etkisi hakimdi. PPK, zorunlu karşılık için tutulan döviz ve altın teminat oranlarını 5 puan artırması ve ekonomik görünüme dair verdiği olumlu mesajlar içeride not artırımı sonrası oluşan iyimser havanın etkisinin sürmesine neden oldu. Hem de dün dünya borsalarında satış ağırlıklı seyrin tüm gün sürmesine rağmen İMKB’de yükseliş %2’ye yakındı.

İMKB dün yurtdışı piyasalardan pozitif ayrıştı ama dün İMKB kapandıktan sonra ABD borsa endekslerinde ve Avrupa borsalarında artan satış dalgasının bu sabah etkisini göstermesi muhtemel.

Hiç yorum yok: