31 Mayıs 2012 Perşembe

Gündemin Başlıkları

Uluslararası piyasalar, Avrupa borç krizinin çözümüne yönelik fikir ayrılığının artmasından olumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri keskin bir düşüş göstererek üç yılı aşkın sürenin en hızlı aylık düşüşüne hazırlanırken, ABD tahvil faizleri rekor seviyeye düştü ve yen değer kazandı. Petrol ise New York'ta ayı piyasasına girdi.

Dünya hisse senedi piyasaları, Avrupa borç krizinin yayıldığı bir ortamda bu ay yüzde 4.6 trilyon dolar kaybetti. İspanyıol tahvillerini temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS'ler) dün rekor seviyeye yükselirken, Yunanistan'da bir seçim anketi kurtarma paketi karşıtı part,lerin öne geçtiğini gösterdi. Avrupa Komisyonu ise finans krizine yönelik Almanya'nın çözümlerine eleştiri getirdi. Japonya'da sanayi üretimi ekonomistlerin beklentilerinden daha düşük çıkarken, Brezilya Merkez Bankası politika faizini rekor seviyeye düşürdü.

Avrupa birligi, ispanya'ya butce acigini % 3'e indirmesi icin tanidigi sureyi uzatabilir. Avrupa komiyonu'nun ekonomik ve parasal islerden sorumlu uyesi olli rehn, madrid'in yerel hukumet harcamalarinda kesintiler icerden net bir 2013-2014 butcesi sunmasi halinde, ispanya'ya bir yil
Ek sure verebileceklerini soyledi. Ote yandan fransa'ya da seslenen rehn, fransa'nin butce acigi konusunda etkin adimlar atmasi gerektigini ifade etti.

Avrupa'daki borç krizi ve güçlü yenin, Japonya'nın geri sıçramasını zorlaştırabileceği endişelerinin etkisiyle dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinde sanayi üretimi Nisan'da beklentinin altında kaldı. Japonya'da sanayi üretimi, Mart'taki yüzde 1.3'lük sıçramanın ardından Nisan'da yüzde 0.2 büyüdü.

Avrupa Birliği Komisyonu, Euro Bölgesi’ndeki krizde zayıf halkalardan biri olarak görülen ve son günlerde tehlike çanlarının kuvvetli şekilde çalmaya başladığı İspanya’yı “ipten alabilecek” bir öneri yaptı. İspanya’nın borçlanma maliyetinin tavan yaptığı, borsasının ise dibe vurduğu bir ortamda devreye giren Komisyon, bankacılık alanındaki mevcut krize ve potansiyel krizlere çözüm olması amacıyla Euro Bölgesi’ndeki kurtarma mekanizmalarından doğrudan fonlama yapılmasını istedi.

Hiç yorum yok: