20 Haziran 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

Büyüme ve istihdama yönelik aşağı yönlü risklerin azaldığına vurgu yapan FED Başkanı Bernanke’nin açıklamalarının varlık alımlarının yavaşlatılmasının bu yıl sonlarında olabileceğine işaret etmesi ile birlikte S&P 500 endeksi satış baskısı altında kaldı. S&P 500 telekom sektörü öncülüğünde bütün sektörlerde etkili olan satış baskısı ile günü %1.39 ekside kapattı. Açıklamalar sonrası dolar endeksi ve bono faizlerinde artış yaşandı.
 
Bilindiği üzere FED’in çıkış stratejisinde zamanlama sinyali vereceğine yönelik beklentiler bir süredir soru işareti yaratıyor. Bernanke, komite’nin bu yıl içinde aylık alım hızının yavaşlatılmasının uygun olabileceğini ve eğer veriler desteklemeye devam ederse varlık alım hızının ölçülü adımlar ile 2014’ün ilk yarısında da azaltmaya devam edilebileceğini ve yıl ortasında da sona erebileceğini öngördüğünü vurguladı.
 
FED’le birlikte ayrıca Çin’de para piyasası faizlerinde görülen artış da dikkat çeken bir diğer konu. Çin’de gecelik repo faizi ortalaması %12.5 seviyesine yükseldi (dün %7.87) Çin Borsası %2 ekside şu saatlerde.
Çin’de bu sabah açıklanan PMI endeksinden de negatif sinyaller dikkat çekti. HSBC PMI imalat endeksi 48.3’e gerileyerek 49.1 olan beklenenin altında kaldı.
 

FED’in parasal genişlemeden çıkış stratejisi ve bu doğrultuda da ABD bono faizlerinde görülen artış global piyasalar genelinde bir süredir soru işareti yaratıyor ve özellikle gelişmekte olan ülke bono ve döviz kurlarında her ne kadar son günlerde sakinleşme görülse de satış baskısının etkili olduğunu gördük. Özellikle Hindistan, Güney Afrika gibi gelişmekte olan para birimlerindeki değer kaybı ön plandaydı. Yılbaşından bu yana baktığımızda MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksi dolar bazında %10.86 düşerek; %10.19 yükselen MSCI Dünya endeksinden negatif yönde ayrıştı.
Bu sabah gelişmekte olan ülke para birimlerinde devam eden satış baskısı dikkat çekiyor. Hindistan para birimi Rupee’de %1.5 değer kaybı var.
 
Bugün zayıf Çin PMI’ı sonrası Avrupa ve ABD’de açıklanacak Haziran ayı öncü PMI endeksleri dikkat çekebilir. Avrupa PMI’larında stabilizasyon sinyalleri aranıyor. Her ne kadar Çin PMI’ı ve ABD’de 50’ nin altı daralma bölgesine geçen ISM imalat endeksi soru işareti yaratsa da Avrupa’da Mayıs ayı PMI’larında kayda değer ilerleme sinyalleri görüldüğünü hatırlatalım.
 
Bugün ayrıca ABD’de haftalık işsizlik başvuruları (beklenti:340.000 önceki:334.000), İkinci El Konut Satışları (beklenti:5 milyon önceki:4.97 milyon) ve Philadelphia FED İmalat Endeksi (beklenti:-1 önceki: -5.2) de takip edilecek diğer makro veriler.

Hiç yorum yok: