20 Haziran 2013 Perşembe

Aksa Enerji – AKSEN Şirket Raporu ve Teknik Analizi

Kazancı Holding’in hisse satışı geliri ile borçlarını ödemesi sonucu şirkete para girişi olması olumlu. Yine Irak’a bu yılın son çeyreğinde başlaması planlanan ihracat da olumlu. Ayrıca, önümüzdeki yıllarda kapasite artışları ile birlikte finansalların olumlu etkilenmesi bekleniyor. Diğer yandan TL’nin değer kaybetmesi döviz borcu bulunan şirket için olumsuz. Doğalgaz fiyatlarındaki artış ve elektrik fiyatlarının düşmesi şirket için önemli riskler.
 
2013 ve 2013 tahminlerimize göre hisse yaklaşık 18x F/K ve 10x FD/FAVÖK çarpanları ile işlem gören AKSEN için “TUT” önerimiz var, 12 aylık hedef hisse fiyatımız ise 4.51 TL. Piyasada şirketi inceleyen 15 analistin dokuz tanesi ise AL önerisi veriyor. Hisse fiyatı son bir ayda endeksin %12 altında performans gösterdi. Teknik olarak ise, 3.94 önemli direnç seviyesi ve 3.13 kısa vadeli stop loss seviyesi.
 
-          Oluşan fazla kapasite nedeniyle elektrik sektörüne temkinli yaklaşıyoruz. Türkiye’de elektrik talebindeki daralma nedeniyle de ilk çeyrekte şirketin satışları ve karlılığı olumsuz etkilenmişti. Diğer yandan TL’nin değer kaybetmesi döviz borcu olan şirket için olumsuz. Doğalgaz fiyatlarının artması (üretiminin yaklaşık %80’i doğalgaza dayalı) ve elektrik fiyatlarının düşmesi şirket için risk. Ancak önümüzdeki yıllarda yeni kapasitelerin devreye girmesi ve müşteri portföyünün iyileşmesi ile karlılığın artması beklenebilir. Şirket mevcut 2045MW kurulu kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük serbest elektrik üreticisidir.
 

-          Ayrıca, üretim çeşitliliği nedeniyle Aksa Enerji doğalgaz fiyatlarının artışında en az etkilenecek elektrik şirketlerinden birisi. Aksa Enerji’nin elektrik üretiminin tamamı doğalgaza bağımlı değil, kömür ve yenilenebilir (rüzgar) kaynaklara dayalı üretimleri nedeniyle avantajlı. Hükümetin kömürden elektrik üretimine ağırlık verme kararı ile yerli linyit kullanımına verdiği destekler de şiketi olumlu etkileyecektir.
 
-          Mayıs sonunda, Kazancı Holding (ana hissedar) 4 TL’den %16.2 hisseyi (100 milyon hisse) yabancı yatırımcıya sattı. Böylece halka açıklık oranı %21.5’e yükseldi. Kazancı Holding satış gelirinin büyük kısmını Aksa Enerji’ye olan borçların ödenmesinde kullandı, dolayısıyla şirkete 312 mln TL nakit girişi oldu. Şirket, bu parayı da kısa vadeli borçlarını azaltmada ve yeni yatırımlarında kullanacak. Belirsizliğin kalkmış olması, şirkete para girişi olması, borçluluğun azalması ve halka açıklık oranının artması olumlu.
 
-          EPDK, Aksa Enerji’nin Irak’a 1 milyon KWH elektrik ihracatı için izin verdi. Bu miktar şirketin üretiminin yaklaşık %10’una denk geliyor. Yeni ihracat kanalının açılması (büyük ihtimalle bu yıl sonunda başlayabilir) şirketin kapasite kullanımını (1Ç13’de kapasite kullanımı %49 idi), dolayısıyla karlılığını artıracak bir gelişme. Aksa Enerji daha önce de Suriye’ye yaklaşık 2 milyon KWH elektrik ihracatı yapıyordu, Irak ihracatının bu kaybı bir miktar karşılaması beklenebilir.
 
Teknik yorum: Destek olarak 3.45 ve 3.13 seviyelerini takip edebiliriz. Yılın en düşük seviyesi olan 3.13 ana destek olarak da ön plana çıkıyor. Satış baskısının yeniden artması durumunda 3.13 seviyesine yakın durulması beklenebilir. Önemli direnç 3.94, bu seviye aşılırsa 4.40’a doğru bir hareketlenme beklenebilir. Teknik göstergelerdeki zayıflığın sürüyor olması kısa vadede 3.9’ün  aşılmasının güç olacağını gösteriyor. Geri çekilmelerde 3.13 önemli bir stop loss olarak da kullanılabilir.
 
teb ytr

Hiç yorum yok: