19 Nisan 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Yurtdışı piyasalar bazı negatif haber akışlarının da etkisiyle satış baskısı altında kalmaya devam ederken negatif algılamadaki temel konunun daha önce de vurguladığımız üzere küresel büyümenin yavaş yavaş hız kestiği ve beklentilere nazaran gerçekleşmelerin olumsuz süprizler yaratmaya başladığına dair sinyaller olduğunu düşünüyoruz. Dün ABD’de açıklanan ve beklentilerin altında kalan bölgesel imalat endeksi Philadelphia FED de bu yöndeydi. (gerçekleşen:1.3 beklenti:3.0) Ayrıca Japon Yenindeki seyir piyasalar açısından önemli olmaya devam ediyor.
 
Bu sabah Japonya Maliye Bakanı Aso’nun G-20 toplantısında Japonya’nın para politkasına karşı itirazların olmadığı yönündeki son açıklamaları ön plandaydı ancak tepki sınırlıydı. Japon Yeninde sınırlı zayıflama var.  Piyasalar G-20 toplantısından gelecek resmi açıklamaları/ olası yorumları bekliyor. Dün Bloomberg’de yer alan taslak bildiride G20’nin rekabetçi devalüasyonları önlemeye bağlılığı teyit ettiğine dair ifadeler dikkat çekiciydi. Ayrıca bu sabah  Çin’in Yuan’ın işlem bandını genişletebileceğine dair haberleri de not edelim.
 

Dün Almanya DAX endeksi %0.39 düşerken, S&P 500 endeksi %0.67 düşüşle önemli destek seviyesinin altında 1541 seviyesinden günü tamamladı. Teknoloji ve konut hisseleri düşüşe öncülük etti. VIX endeksi %6.36 yükselişle 17.56 seviyeinden günü tamamladı. Ayrıca Google finansallarında kar beklentileri aşarken satış gelirleri beklentilerin altında kaldı. IBM’de ise hem kar hem de satış gelirleri beklentilerin altında kaldı. Dün Fransız bankalarının sağlığına yönelik bazı dedikodular da dikkat çekici olan konulardan bir diğeriydi. Bu hafta başında önemli destek seviyelerinin kırılmasıyla panik satışlarla 1320 dolar seviyesini gören altın fiyatlarında tepki yükselişi yaşanıyor. Tepki yükselişinin güçlenip güçlenmeyeceğini izliyoruz.
 
Dün İtalya Parlamentosu, iki oylamada da cumhurbaşkanını seçmeyi başaramadı. Milletvekillerinin çoğu boş oy attı. Bugün tekrar oylamaya gidiliyor ve üçte iki çoğunluk aranıyor. Buradan da bir sonuç çıkmazsa dördüncü oylamada ise çoğunluğu bakılacak. 
 
Bugün Almanya ÜFE ve eurobölgesi cari işlemler dengesi rakamları ön planda olabilir. ABD’de açıklanacak bir veri yok. Bilanço tarafında ise ABD’de seans öncesi GE (beklenti:0.34$) finansalları takip edilecek.
 
Yurtiçine bakaca olursak bankacılık sektör endeksinde son iki işlem gününde oluşan zayıflama eğiliminin seans içi yukarı hareketleri başarısız bıraktığı BİST'de, dün 84,000 desteğinin aşağı kırılmasıyla birlikte yeniden satış baskının hakim olduğunu gözlemliyoruz. Böylece 82,000 ana desteğine yöneldiğini düşündüğümüz piyasada, gün içi harekette bu seviyeyi yakından izliyor olacağız. 82,000 altındaki  hareketlerin aşağı baskının devamını getirebileceğini göz önünde bulundurduğumuz piyasada, 84,000 ise artık direnç konumuna dönüştü.
 
Dün 84,000 stop loss noktamız altında artan aşağı baskı kapsamında, piyasada şu aşamada yeni alım yapılmasını önermiyoruz. Bu seviye altındaki hareketleri ise aşağı yönde izliyoruz.

Hiç yorum yok: