1 Nisan 2013 Pazartesi

ISM imalat açıklanıyor

Bu hafta makro veri akış yoğun. ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı, Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve sonrasında Başkan Draghi’nin basın toplantısı, ön planda olacak. Son açıklanan ve zayıf sinyal veren PMI rakamları sonrasında faiz indirimi olasılığı hala gündemde olsa da bu haftaki toplantıda poltika değişikliğine gidilmesi beklenmiyor. Bu doğrultuda basın toplantısında Draghi’nin son verilere yönelik değerlendirmeleri ve özellikle Güney Kıbrıs konusundaki değerlendirmeleri önemli olacak. Hatırlanacağı üzere Eurogroup başkanının her ne kadar daha sonra yanlış anlaşıldığı ifade edilse de; “Güney Kıbrıs banka yeniden yapılandırma planı, euro bölgesinin geri kalanı için örnek olarak görülmeli” yönündeki ifadeleri ardından basında yer alan AB Parlamentosunun 100.000 euro üzeri mevduatların kurtarma kapsamında olamayacağına yönelik yasa hazırladığına dair bazı resmi olmayan haberler endişe yaratmıştı.
 

Ayrrıca Mart ayı revize PMI rakamları, ABD ISM imalat endeksi (duraklama bekleniyor) ve Almanya yeni sanayi siparişleri önemli olan diğer makro veriler. Bu doğrultuda sabah açıklanan Çin resmi PMI’ı Mart ayında 50.1’den 50.9’a yükseldiğini ancak beklentilerin altında kaldığını not edelim.
 
Diğer taraftan İngiltere Merkez Bankası toplantısı ve Japonya Merkez Bankası toplantıları da haftanın önemli gündem maddelerinden. Yeni BOJ Başkanı Kuroda’nın ilk toplantıda vereceği sinyaller oldukça önemli. Bilindiği üzere parasal genişleme beklentileri bir süredir Japon Yen’inin zayıflama eğilimine destek oluyordu.
 
Güney Kıbrıs ardından, İtalya’da yaşanan poltik belirsizlik avrupa kaynaklı risklerin ön planda olmasına neden oluyor. Koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik görüşmelerde herhangi bir sonuca ulaşılamadı ve haftasonu basında Cumhurbaşkanı Napoliatano’nun istifa haberleri ön plandaydı. Ancak Napoliatano 15 Mayıs’a kadar görevinde kalacağını ifade ederek bu endişeleri bir miktar sınırladı. İtalya haber akışı, Çin emlak sektörü ve PMI rakamları ardından bu sabah Japonya ekside, Çin yatayda. Çin’de haftasonu emlak sektöründeki kısıtlamalar ile ilgili bazı yeni haber akışı dikkat çekiciydi. Çin emlak sektörüne yönelik kısıtlayıcı adımlarına devam ediyor. Diğer taraftan haftasonu FED’e yakınlığı ile bilinen Hilsenrath’ın köşe yazısında soft PCE rakamlarının enflasyon konusunda FED’e hala devam ettirdiği genişlemeci para politikası paralelinde güvence vereceğine yönelik vurguları dikkat çekiciydi.
 
Bugün ABD’de revize mart ayı PMI endeksi ve ISM imalat endeksinden gelecek sinyaller takip edilecek. Yurtiçinde ise Hazine bugün değişken faizli 7 yıl vadeli tahvil ihalesi düzenliyor. Ayrıca 4Ç GSYİH rakamı açıklanıyor.
 
Hazine’nin Nisan ayı yüklü iç borç ödemeleri öncesinde düzenleyeceği ihaleler önemli. Nisan ayında toplam 15.6 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık piyasadan ihale yoluyla 12 milyar TL tutarında borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor. Hazine bugünkü ihale ardından yarın ise 2014 ve 2023 vadeli iki ihale düzenliyor. Nisan ayının geri kalanında ise 8 ve 9 Nisan’da ihaleler düzenleyeceğini not edelim.
 
Teknik tarafta ise 82,000 desteği üzerinde gerçekleşen kısa vadeli taban oluşumunun ardından, geçtiğimiz hafta 84,000 direnç noktasının yukarı kırılmasıyla birlikte alım eğiliminin güç kazandığını gözlemliyoruz. Böylece son dönemde yaşanan yatay seyri yukarı yönde sonlandıran IMKB'de, 86,787 seviyesinde bulunan zirve bölgesinin hedeflendiğini düşünüyoruz. 84,000 seviyesini destek alacak hareketlerin devamını getireceği yukarı hareket kapsamında, 86,787 zirvesini yakından izliyor olacağız. 86,787 üzerindeki hareketler ise piyasada 90,000 seviyesini hedefleyecek potansiyeli koruyacaktır. Bu nedenle geçtiğimiz hafta 83,250 seviyesinde yeniden alınmasını önerdiğimiz trade amaçlı pozisyonlar için 84,000 desteğini şu aşamada stop loss olarak alınmasını öneriyor ve hareketi yükseliş yönünde izlemeyi sürdürüyoruz.

Hiç yorum yok: