14 Kasım 2012 Çarşamba

Gündem

ABD'de mali uçurum belirsizliği Avrupa cephesinde ise Yunanistan'a yönelik endişelerle ABD endeksleri günü düşüşle kapadı.
Banka ve teknoloji hisselerindeki düşüş Wall Street'i aşağı çekti. Microsoft hisseleri yüzde 3,2 oranında değer kaybederken, Home Depot'un karının beklentileri aşmasıyla hisseleri yüzde 3,6 oranında değer kazandı.
Maliye bakanları ve IMF'nin Yunanistan'ın borçlarının nasıl ödeneceği konusunda henüz anlaşmaya varamazken ABD tarafında ekim ayı bütçe açığının 120 milyar dolara yükselmesi mali uçurum tedirginliklerini hatırlattı.
Dow Jones endeksi yüzde 0,48 oranında düşüşle 12,756 puanda, S&P 500 endeksi yüzde 0,40 oranında düşüşle 1,374 puanda, Nasdaq endeksi yüzde 0,70 oranında düşüşle 2,883 puanda işlem gördü. VIX endeksi yüzde 0,12 oranında düşüşle 16,66 seviyesinde seyretti.
Euro, dolar karşısında yüzde 0,05 oranında geri çekilmeyle 1,2704 seviyesinde seyretti.
Emtialar cephesinde spot altının onsu yüzde 0,14 oranında düşüşle 1,724 dolarda işlem gördü. Brent petrolün varili yüzde 0,89 oranında düşüşle 108,10 dolarda seyretti.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABDde mali uçurum randevusunun yaklaşmasıyla, yeniden başkan seçilen Barack Obama adımlarını hızlandırdı. Kongre liderleri ile Cuma günü buluşmaya hazırlanan Obama, önümüzdeki 10 yılda 1.6 trilyon dolar ile Cumhuriyetçiler'in kabul etme edeceğinin çok üzerinde miktarda ekstra vergi geliri çağrısında bulunacak. 1.6 trilyon dolar, Cumhuriyetçiler'in 2011 yazında Cumhuriyetçi Parti delegeleri ile görüştüğü 800 milyar doların iki katına karşılık geliyor.
 
Vergilerdeki masraf indirimlerinin kazançları çok fazla yükseltmeyeceğini belirten ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner, uzun vadeli bütçe açığının düşürülmesi için en zengin Amerikalılar'ın gelir vergisini yükseltmenin gerektiğini savundu.

İngiltere Merkez Bankası bu yılın sonuna kadar, ülkedeki enflasyonun yüzde 2 seviyesine düşmesini bekliyor. Bankanın üçüncü çeyrekle ilgili enflasyon raporunu ise bu hafta açıklaması öngörülüyor.

MSCI endekslerinde her çeyrek yapılan değişiklikler yarın açıklanacak.Fitch’ten gelen not artırımı sonrası MSCI Gelişen Piyasalar Endeksinde Türkiye’nin yüzde 1,46 olan ağırlığının da artması söz konusu. Eğer böyle bir gelişme olursa, MSCI endekslerine yatırım yapanlar otomatik olarak Türk hisselerine daha fazla yatırım yapmış olacak.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Veday Akgiray, iki hafta içinde SPK kanununun yasalaşmasının ardından Borsa İstanbul'un kurulacağını açıkladı.

Hiç yorum yok: