13 Kasım 2012 Salı

Gündem

ABD'de Kongre, seçimler nedeniyle verilen aranın ardından bugün toplanıyor. Gündemde ön planı ise 1 Ocak 2013'de yürürlüğe girecek olan otomatik harcama kesintileri ve vergi artırımlarını ifade eden'mali uçurum' var. 
ABD'de 2. kez Başkan seçilen Obama'nın mali uçurum konusunu hemen ele alacağı haberleri günün ilk saatlerinde borsalara destek olsa da, Wall Street primlerini koruyamadı.Kazanım ve kayıplar arasında dar bir bantta seyreden endeksler günü hafif artıda tamamladı.Dow Jones Sanayi endeksi günü bünde birden az primle 12.820 puandan tamamladı. S&P 500 endeksi günü 1 puandan az artıda 1380 puandan tamamlarken, teknoloji ağırlıklı hisselerin yer aldığı Nasdaq bir puandan az kayıpla günü tamamladı. Günü yatay kapatan Nasdaq günü 2904 puandan tamamladı.

ABD borsalarında yaşanan teknik hataların sonu gelmiyor. Dün de New York Borsası'nda 216 hissede yaşanan aksaklıklar, işlem hacminin yarısında sorunlar yaşanmasına neden oldu.Geçen ay gıda devi Kraft hissesinin işlemlerinde sorun yaşayan New York Borsası dün de JP Morgan, US Steel, Lazard gibi büyük şirketlerinde içinde bulunduğu 216 hissede alım ve satış emirlerini eşleştirmekte sorunlar yaşadığını açıkladı.

Wall Street Journal'ın bankaların 3. çeyrek finansal raporları analizine göre 30 Eylül itibariyle Avrupa'nın en büyük 12 bankasının değişik merkez bankalarının mevduatlarında tuttuğu nakit miktarı 1.43 trilyon doları buluyor. 
 

Moody's Investors Service Başkan Yardımcısı Tom Byrne, ABD ve Çin'in büyüme işaretleri göstermeye başlamaları ve Güneydoğu Asya'nın şaşırtıcı derecede iyi bir iş çıkarmakta olması ile birlikte global ekonominin yavaş yavaş toparlanmakta olduğunu bildirdi. 

Avrupalı maliye bakanları Yunanistan'a, ülkeyi euroda tutabilmek ve borç krizinin yeniden alevlenmesini önlemek için gereken bütçe açıklarını azaltabilmesi için 2 yıl daha ek süre tanıdı.Kreditörlerin değerlendirmesine göre, Yunanistan'a bütçe hedeflerini tutturması için esktra 2 yıl  verilmesi planı, ülkede 2014'e kadar esktra 15 milyar euro, 2015-2016 döneminde de ekstra 17.6 milyar euroluk finansman açığı oluşmasına neden olacak.

Borç krizindeki Yunanistan'ın yeni bütçe hedeflerini görüşmek için Brüksel'de bir araya gelen Euro Bölgesi maliye bakanları, ülkenin 2016'ya kadar 32.6 milyar euroluk ekstra finansman ihtiyacının olabileceğini belirtti. Yunanistan'ın artan fonlama ihtiyacı, Avrupa'daki borç krizinin yeniden alevlenmesini önlemeye çalışan Almanya öncülüğündeki kreditörler grubu üzerindeki baskıları artırdı.

Yunanistan’ın AB ve IMF’den tahsis edilen kredinin yeni dilimini alabilmesi için gereken ve 9.2 milyar euro tutarında tasarruf önlemi öngören 2013 bütçesi parlamentoda onaylandı.

Japonya Merkez Bankası'nın verilerine göre Japonya'da hanehalkı, karamsarlığın artmasıyla 2005'ten bu yana en yüksek oranda nakit tasarrufu yapıyor. Bakanlar Kurulu'nun dün yayınladığı rapora göre özel tüketimin, gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı geçtiğimiz çeyrekte yıllık bazda yüzde 3.5 geriledi.

İtalyan savcıları Standard & Poor's ve Fitch'ten toplam yedi yetkiliyi piyasaları kötüye kullanmakla suçlayarak dava açılmasını istedi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ABD’nin 2017 itibarıyla Suudi Arabistan’ı geride bırakarak dünyanın en büyük petrol üreticisi haline gelmesinin beklendiğini açıkladı.

TL bu yıl sonuna kadar böyle güçlü kalmaya devam ederse bir tane ölçülü faiz indirimi düşünebileceklerini de açıklayan Başçı, ”Eğer kasımda olursa kasımda, aralıkta olursa aralık ayında bunu engellemek için değil, TL’nin değer kazanmasını yumuşatmak için bunları gözden geçirebiliriz” diye konuştu. Başçı, TL daha da değerlenirse o zaman ellerindeki diğer araçları da kullanabileceklerini vurguladı.Reel efektif döviz kur endeksinin Türkiye’de şu anda 117.6 seviyesinde bulunduğunu, bu rakamın 125 sınırını geçmesi halinde daha kuvvet li bir politika tepkisi gerekeceğini o zaman ellerindeki tüm araçları kullanarak geri çevirmeye çalışacaklarını kaydetti.Başçı, yılsonuna kadar enflasyon cephesinden iyi haberlerin gelmeye devam edeceğini kaydetti. Yüzde 5’lik hedefin üzerinde fakat yüzde 7.4’ün altında yılın bitirileceğini tahmin ettiklerini ifade eden Başçı, şu anda enflasyonist bir baskı görmediklerine değindi.

Hiç yorum yok: