23 Temmuz 2012 Pazartesi

Gündem de Neler Var ?

  • Bilançolar ile gelen iyimser havanın bir süre daha ABD üzerindeki etkisini koruyabileceğini düşünen analistler yeni haftada da Apple, Ford ve Mc Donald’s’ın bilançoları önemli olacak.
  • Yeni haftada ABD bilançoları dışında euro bölgesine için gelişmeler takipte olacak. İspanya’da Valncia’nın yardım talebi sonrasında başka bölgelerin de kervana katılıp katılmayacağı merak konusu olurken geçtiğimiz haftalarda İtalya’nın Sicilya adasının da sıkıntılı günler yaşadığı yönünde çıkan haberlerin devamı takip edilecek. Geçtiğimiz hafta yüzde 7.11’e kadar çıkan İspanyol tahvil faizi yeni haftada gerilimi arttıran bir etken olabilir. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD kredi derecelendirme kuruluşu Egan Jones’ın İspanya’nın notunu kırması sonrasında yeni bir not kararının gelip gelmeyeceği de Avrupa tarafında takip edilecek haberler arasında.
  • Yeni haftanın önemli konularında bir de PMI verileri olacak 
  • İçeri dönüldüğünde ise Merkez Bankası’nın faiz toplantısı sonrasında yeni haftada enflasyon raporu önem taşıyor. İçeride bir başka önemli konu ise kapasite kullanım rakamları olacak. 
  • JPMorgan Chase'in sabit değerli fonlarından birine yatırım yapan emeklilik planı katılımcıların çıkarlarına karşı hareket etmiş olması olasılığını inceliyor.
  • ABD'de senatörler, ülkenin menkul kıymet piyasası regülatörü SEC'e daha büyük ateşgücü verilmesine yönelik partilerüstü bir yasa tasarısını bugün Kongre'ye sunmayı planlıyorlar.
  • Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan oluşan Yunanistan'ın uluslararası kreditörlerinden oluşan Troyka heyeti bu hafta ülkenin kurtarma hedeflerindeki incelemek üzere Atina'da olacak. Avrupa'daki borç krizinin yeniden merkezine oturacak olan Yunanistan'da, eurodan çıkış senaryoları da yeniden gündeme geliyor. Yunanistan'ın uluslararası kreditörleri, kurtarma şartlarını yerine getirmesi ve diğer Euro Bölgesi ülkelerinin, borç krizindeki ülkenin başarısızlığı ihtimalinde daha fazla fon aktarılması konusundaki isteksizliğinin gölgesinde Salı günü Atina'ya gidecek. 
  • Mart 2011'deki depremin ardından ekonomisi yeniden inşa taleplerine bağımlı hâle gelen Japon hükümeti, küresel genişlemede daha fazla yavaşlama sinyalleri gördüğünü ve kendi ekonomilerini de etkileyebileceğini söyledi. 
  • Çin Merkez Bankası danışmanı, ekonomik büyümenin yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4'e yavaşlayabileceğini kaydetti. Bu tahmin, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun, ekonomide güçlüklerin "bir süre daha devam edebileceği" uyarısının altını çiziyor.
  • Pazar günü eski ABD Başkanı Bill Clinton ile biraraya gelen Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, ülkesinin, Amerika'nın 1930'larda yaşadığı Büyük Depresyon'a benzer bir kriz içinde olduğunu anlattı.
  • ABD'de hava tahminlerinin kuru hava koşullarının gelecek hafta da süreceğini işaret etmesi ile birlikte, Ortabatı bölgesindeki kuraklığın ürün rekoltesini düşüreceği endişeleri sonucu soya fasülyesi rallisini genişleterek rekor seviyeye çıkarken, mısır tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.
  • Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Libor'un (Londra Bankalararası teklif faizi) belirlenmesindeki usulsüzlüğe ilişkin ifşaatin, dünya finans sistemine yönelik güveni zayıflattığnı kaydetti.Fransız gazetesi Le Monde'a değerlendirmelerde bulunan Draghi, krizden sonra finansal hizmetler sektörünün yeniden inşa edilebilmesi için "çok fazla şey yapılması" gerektiğini söyledi.Euronun "geri döndürülemez" olduğunu da kaydeden Draghi, Euro Bölgesi'nde resesyon riski görmediğini sözlerine ekledi.
  • El Pais gazetesinde çıkan habere göre, Valencia'nın ardından, aralarında Balear Adaları ve Katalonya'nın da bulunduğu alt ı İspanya bölgesinin daha merkezi hükümetten kurtarma isteyebilir.
  • Piyasalardaki düşüşler, Avrupalı liderlerin Yunanistan için ikinci kurtarma paketi taahhüdünde bulunması, bankalara yardım için kurtarma fonunu güçlendirmeleri ve İspanya ve İtalya'yı korumak için kredi hatlarını genişletmelerinden tam bir yıl sonra gerçekleşti. Bu çabalar yeterli olmadı ve Yunanistan şimdi, tarihin en büyük borç yeniden yapılandırmasının ardından daha fazla yardım için mücadele ediyor. İspanya ise borçlanabilmek için rekor faizler ödüyor.
  • Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Yunan hükümetine, Avrupa ülkelerinden aldığı yardımlarla ilgili olarak sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu.
  • Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı ve Unilever Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) İzzet Karaca, doğrudan yabancı yatırımın yıl sonunda 16 milyar dolar seviyesini aşabileceğini söyledi.
  • Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Singapur'dan başlamak üzere Uzak Doğu ülkelerinde televizyon tanıtımı yapacak firmalara parasal destek vereceklerini açıkladı.

Hiç yorum yok: