21 Mayıs 2012 Pazartesi

Bankacılık Sektörü

1Ç12 Bankaların (temettü gelirleri ve bir kerelik gelirler düşüldüğünde) gelir kaynakları:


-1ç12’de bankaların gelirlerinin kırılımını inceledğimizde VAKBN ve ISCTR’nin net karlarında önümüzdeki çeyreklerde göreceli olarak daha fazla oynaklık olabileceğini, bununla birlikte olası marj daralmasının bu sene net faiz gelirlerine bağımlılığı artan bankaları olumsuz etkileyebileceğini görüyoruz. Bu sene takimizdeki bankaların net faiz marjlarının ortalama 12 baz puan artmasını bekliyoruz, fakat Avrupa borç krizinin derinleşmesi ve MB’nın daha sıkı politikaları fonlama maliyetlerini artıracaklarından marjlar için aşağı yönlü risk unsurları.


-Faiz gelirlerinin bankaların toplam gelirleri içindeki payı artarken, muhasebesel değişiklikler nedeniyle ücret gelirlerinin ve de karşılık iptallerinin azalmasınedeniyle diğer gelirlerin payı azaldı. Bu iki gelir kaleminin toplam içindeki payı 5-yıllık ortalamayla kıyaslandığında en çok YKBNK de azaldı. Benzer trendin bu yılın diğer çeyreklerinde devam etmesini bekliyoruz. Kredi kartı borç verme hacmindeki yüksek oranlı artış (yıllık bazda %44 artış)nedeniyle, AKBNK komisyon gelirlerinin toplam içindeki payı gerilemeyen tek banka oldu.


-Alım-satım karları ve diğer gelirlerinin toplam gelirler içindeki payının artması karlarda oynaklık yaratıyor. Bu paralelde bu iki kalemin toplam gelirler içindeki payı1ç12 itibariyle %13 ile diğerlerinden daha fazla olan VAKBN’nin bu oynaklığa karşı daha kırılgan olduğunu düşünüyoruz. ISCTR de %9 ile bu kalemlerin toplam içindeki payı en yüksek olan ikinci banka. Bu bağlamda, HALKBve GARAN için net kardaki oynaklığın görece daha az olduğunu söyleyebiliriz. GARAN’ın 1ç12’de menkul kıymetler portföyündeki kayda değer artış eğertahvil faizleri yıl sonuna doğru gerilerse bankanın 3ç12 ve 4ç12’de alım-satım karı kaydetmesini beraberinde getirebilir.


1Ç12 Bankaların kredi büyümesi:


- 1ç12’de sektörün kredi hacmi %2.3 artarken, tüketici kredileri de %2.7 arttı. AKBNK ve VAKBN dışındaki büyük bankaların kredi artış hızları göreceli olarak zayıf seyretti.

- AKBNK’nin kredi artışında tüketici kredileri rol oynarken, VAKBN’nin hacim artışı esas olarak ticari kredileren kaynaklandı.

- VAKBN dışındaki bankaların tüketici kredilerindeki artış toplam kredilerindeki büyümenin üzerinde gerçekleşti.
- Bankalar 2012 için %15-%18 kredi artışı beklentilerinin korurken, AKBNK %20 büyümeyi (sektör ortalamasını üzerinde) yakalayabileceğini belirtti. Son 5-yıllık büyüme rakamlarına baktığımızda AKBNK’nin kredi artışının diğer bankaların gerisinde kaldığını görüyoruz ki banka daha agresif kredi artışıyla kaybettiği pazar payının bir kısmını geri alabilir.

Hiç yorum yok: