6 Ocak 2012 Cuma

ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI


·         Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri bir haftada 4 milyar 517 milyon dolar azalarak, 30 Aralık 2011 itibariyle 78 milyar 330 milyon dolara geriledi. Brüt döviz rezervleri 23 Aralık'ta 82 milyar 847 milyon dolar düzeyindeydi. Merkez Bankası'nın 23 Aralık itibariyle 93 milyar 49 milyon dolar olan toplam rezervleri de 88 milyar 218 milyon dolara indi. Toplam rezervin 9 milyar 888 milyon dolarını altın rezervi oluşturdu. Altın rezervi, 23 Aralık tarihinde 10 milyar 202 milyon dolar düzeyindeydi.

·         Merkez Bankası, döviz satım ihalesinde 100 mn dolarlık satım yaptı. İhalede en yüksek fiyat 1.8824 TL, en düşük fiyat 1.8813 TL olurken, ortalama fiyat 1.8816 TL seviyesinde oluştu.     İhalede teklif tutarı 864 mn dolar oldu. İhaleye gelen tekliflerin ortalama fiyatı ise 1.8760 TL şeklinde oluştu.

·         Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2011 yılının %7,5'in üzerinde bir büyüme rakamıyla kapatılacağını söyledi. Babacan, bu yıl büyüme hızının biraz düşmesini beklediklerini ve %4'lük büyüme tahmininin bulunduğunu söyledi. Bu %4'lük tahminin Avrupa'da işlerin daha kötüye gitmeyeceği varsayımıyla yapılan bir tahmin olduğunu ve Avrupa'da işlerin daha iyiye gitmesi durumunda %4'lük büyümenin yukarı gidebileceğini belirten Babacan, Avrupa'da beklentilerin daha kötüye gitmesi durumunda bu %4'lük büyüme rakamının aşağı yönlü revize edilebileceğini kaydetti.

·         Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'deki girişim sermayesi destekli firmaların, girişim sermayesi fonu kullandıktan sonra ihracatlarındaki artış oranının %220 olduğunu belirterek, ''Bu veri bize girişim ve risk sermayesi uygulamalarının, Türkiye'nin ihracatı açısından ne derece önemli olduğunu net şekilde göstermektedir'' dedi.

·         TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Rumların, Kıbrıs'ın tamamını temsilen AB dönem başkanlığını üstlenecek olmasını, Türkiye'nin asla kabul edemeyeceğini söyledi. Çiçek, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Kıbrıs arasında devletten devlete, parlamentodan parlamentoya ilişkinin ötesinde, bir kardeşlik ilişkisi olduğunu ifade etti.

·         Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, 2012 yılında sivil havacılıkta dönüşüm olarak nitelendirilebilecek faaliyetleri gerçekleştireceklerini belirterek, ''Sivil havacılıkta bağımsız denetim kuruluşlarını faaliyete geçireceğiz. Bağımsız denetim kuruluşları uygulaması, Türkiye'de denetim kalitesini muazzam artıracak. Dolayısıyla bunun bir milat olacağını düşünüyoruz'' dedi.

·         Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, İspanya'daki yeni hükümetten, Medeniyetler İttifakı projesine sahip çıkmasını istedi. BM Genel Sekreteri, ''Medeniyetler İttifakı, Türk ve İspanyol girişimi olarak başladı ama artık Birleşmiş Milletler'in bir inisiyatifi haline geldi. İspanya'nın buna katılımı ve liderlik rolü üstlenmesi çok önemli'' ifadelerini kaydetti.

·         TBMM Genel Kurulunda, TOKİ'nin, kamuda eşit işe eşit ücret uygulamasını içeren 375 sayılı KHK kapsamından çıkarılmasını öngören kanun teklifi görüşülüyor. Teklifin 1. maddesine, AK Parti milletvekillerinin verdiği önergenin kabul edilmesiyle, bir fıkra eklendi. Buna göre, TMSF de TOKİ gibi 375 sayılı KHK kapsamından çıkarılacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, madde üzerinde yaptığı konuşmada, bürokratlar arasındaki ücret dengesizliğinin yıllardır devam ettiğini söyledi. Farklı bakanlıklarda, birbirine benzer görevleri yapan genel müdürler ile daire başkanlarının farklı maaşlar aldığını ifade eden Elvan, "Bu KHK ile bu ücret dengesizliğini gidermeye yönelik bir çalışma yapıldı. Bu çalışmada, bazı kurumlarımızın isimleri değiştirildi, bazı genel müdürlüklerinin statüleri değiştirildi. Ancak bu çalışma yapılırken zaman zaman unutulan kurumlar oldu. TMSF de bunlardan bir tanesi. Orada çalışanların mağduriyeti söz konusu değil. Ancak çalışma sırasında yapılan bazı hatalardan kaynaklanan bir sorun var. Biz de Meclis olarak bu sorunu gidermek durumundayız" dedi.

Hiç yorum yok: