3 Ocak 2012 Salı

GÜNDEM

  • Almanya ve Çin'de imalat sanayi PMI verilerinin tahminleri aşmasıyla Avrupa borsaları yılın ilk gününe yükselişle başladı. Dünya çapında imalat sanayi verilerinin iyi çıkması Asya piyasalarında olumlu bir hava yaratıyor. Asya hisse senetleri üç haftanın zirvesine çıkarken, emtia fiyatları yükseldi ve Avustralya doları değer kazandı. Asya Pasifik bölgesi tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS'ler) düştü.

  • Bugün ABD'de açıklanacak olan imalat sanayi verisinin Aralık ayında son altı ayın en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor.

  • Cın, japonya, tayland ve yenı zelanda pıyasaları bugun kapalı 

  • Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 30 Ocak’taki Avrupa Birliği (AB) zirvesinin hazırlıklarını yapmak için 9 Ocak’ta Alman Başbakanı Angela Merkel ile buluşacağını açıkladı.

  • Avrupalı lıderlerın secmenlere guven asılama cabası suruyor. Ingıltere basbakanı davıd cameron, 2012'nın zor gececegını, ancak hukumet olarak ıngıltere'yı guclendırmek ıcın ne gerekıyorsa yapacaklarını soyledı.
  • Ingıltere'de aralık ayında ısdunyasının ekonomık gorunume ılıskın karamsarlıgı euro bolgesı krızının derınlesmesıne baglı olarak artıyor ve ısdunyası guvenı bugun acıklanan anket sonuclarına gore son 3 yılın en dusuk sevıyesıne gerılemıs bulunuyor. 
  • Yenı yılla beraber avrupa merkez bankası yonetımınde de degısıklıkler oldu. Yonetım kurulundan ayrılan "jurgen stark" ıle "lorenzo bını smaghı"nın yerıne ıkı yenı ısım atandı. Altı kısıden olusan yonetım kurulunda, artık almanya'nın eskı malıye bakan yardımcılarından "jorg asmussen" ve fransız hazınesınde gorev almıs "benua kore" gorev yapacak.
  • Almanya Hükümeti, Yunanistan'ın borç seviyesinin azaltılmasına yönelik görüşmelerin yakında sonlanabileceğini söyleyerek, kreditörlere, Yunan tahvillerinde daha önce anlaşılan oranın üzerinde zarar yazmaları için baskı yaptığına ilişkin haber konusunda yorum yapmayı reddetti.
  • Ekonomı koordınasyon kurulu'nun dun yapılacagı duyurulan toplantısı 4 ocak carsamba gunune ertelendı  
  • Merkez Bankası, 2011 yılsonu enflasyonunun yüzde 10’un biraz üzerinde gerçekleşmesinin beklendiğini açıkladı. Merkez Bankası  2011 enflasyonunun yüzde 10'un biraz üzerinde gerçekleşeceğini bildirirken, piyasada ağırlıklı beklenti Aralık ayında TÜFE'de yüzde 0.3, 2011'de yüzde 10.18 artış olacağı yönünde.
  • Traderlar, Merkez Bankası'nın tüm bankalara değil bazı bankalara müdahale ettiğini ve aralıklarla süren müdahalede miktarının 500-600 milyon dolar olarak tahmin edildiğini belirtiyorlar.
  • Merkez Bankası cuma günü de döviz piyasasına satım yönünde doğrudan müdahale ederek, ihale de dahil olmak üzere toplamda 3 milyar doların üzerinde dolar satmış ancak, işlemciler kurumsal talebin önümüzdeki döneme ilişkin ihtiyaçlarının bir miktar giderilmesini olumlu bulmakla birlikte TL’deki  değerlenmenin yeterli olmadığını söylemişti. Merkez’in iki günlük müdahalesi 4 milyar doları buldu.
  • İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığına atanan İbrahim Turhan, görevi Hüseyin Erkan'dan devraldı.Resmi Gazetede yayımlanan kararname ile İMKB Başkanlığına atanan Turhan, İMKB'de gerçekleştirilen törenle görevi Hüseyin Erkan'dan devralırken konuşmasında ''Ben inanıyorum ki 2012 yılı için 1,5 trilyon liralık milli gelir hedefi olan Türkiye'nin Borsasının da en az 2015 yılı sonuna kadar kapitalizasyonunu 1 trilyon liraya çıkarması lazım'' dedi.
  • Avrupa bölgesinde yaşanan kriz, başta ABD  olmak üzere dünya ekonomisindeki sorunlar,Ortadoğu bölgesindeki karmaşanın gölgesinde geçen 2011 yılında Türkiye’nin İhracat rakamı 134 milyar 571 milyon dolarla rekor seviyeyi yakaladı.Bu rakam Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına karşılık gelirken, son 10 yılda ihracatın yaklaşık 4 kat artarak 36 milyar dolarlardan bu düzeylere çıktığı görüldü.
  • Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi 1 haftada yüzde 0.14 oranında arttı ve 23 Aralık itibariyle 687 milyar 39 milyon lira oldu. Kredi hacmi 16 Aralık’ta 686 milyar 53 milyon lira düzeyindeydi.
  • Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kamuoyunda intibak yasası olarak bilinen taslağın ve Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanun Tasarısı taslağının Bakanlar Kurulunda kabul edilerek imza altına alındığını bildirdi.

Hiç yorum yok: