17 Ocak 2012 Salı

Çin'in büyümesi yavaşladı, gözler Merkez'e çevrildi

Çin'in büyümesi yavaşladı, gözler Merkez'e çevrildi
Çin ekonomisinin büyümesinin yavaşladığının açıklanmasının ardından parasal genişlemeye gidilebileceği ihtimali ile gözler Çin Merkez Bankası'nda
Çin ekonomisi, ihracat talebinin ortalama gelmesi ile tüketici ve emlak fiyatlarının sürekli aşağı çekilmesi ile son 10 çeyrekteki en yavaş büyümeyi gösterdi; gözler para politikası için Çin Merkez Bankası'na (People's Bank of China) çevrildi.
Pekin'deki istatistik bürosuna göre dördüncü çeyrek gayri safi yutiçi hasılası bir yıl öncesine göre yüzde 8.9 artış kaydetti. Büyüme oranı 2009'un ortasından beri ilk kez yüzde 9'un altına geriledi. Aralık ayı endüstri üretimi ise bir yıl öncesine göre yüzde 12.8 yükseldi.
Yayınlanan rapor Başbakan Wen Jiabao üstünde dünyanın en büyük ekonomisinin büyüme politikalarının üstüne daha çok eğilme konusunda baskı oluşturabilir. Çin'in önde gelen iş adamlarından Liang Wengen, Başbakan Wen ile görüşmesinde inşaat makineleri talebinin zayıfladığını belirtirken altyapı yatırımında artışa gidilmesi çağrısında bulundu.
"Gayri safi yurt içi hasıla rakamlarındaki düşüş genişletilmiş sıkılaştırma politikasının ardından poltika yapıcılara büyümeyi artırıcı eğilimler için daha çok yer açacaktır." diyen JPMorgan Chase & Co Çin küserel piyasalar başkanı Jing Ulrich, "Bu noktada poltika yapıcılar için mücadele enflasyonu dizginleme programını geciktirmeden iç talebi destekleyen araçlar kullanmak olacaktır." yorumunda bulundu.

Hiç yorum yok: