12 Ocak 2012 Perşembe

Bugün Neler Olacak ve IMKB Beklentiler

Avrupa’da Fitch’in açıklamaları hisselerde ve euro/dolar’da dalgalanma yaratırken, İMKB bankalar önderliğinde pozitif olarak ayrıştı ve günü %1,24 yükselişle 51.410 seviyesinden tamamladı. Merkez Bankası’nın normal gün uygulamasına ikinci günde devam etmesi, %5,75 faizle haftalık repo ihalesi açması ve döviz satım ihalesinde 50mn dolar satması piyasayı destekledi. Euro/dolar’ın 1,27’ye kadar gerilemesine rağmen, dolar/TL 1,86’ya geriledi. Avrupa Komisyonunun Macaristan hakkındaki açıklamaları Macaristan başta olmak üzere gelişmekte olan ülke hisselerinde ve para birimlerinde değer kaybına neden olmasına rağmen, yurtiçi piyasalar gücünü korudu. Bu sabah Çin’in düşük enflasyon verisi Asya borsalarında satış getirdi. İçerde dün başlayan pozitif görünümün devam ettiği, dolar/TL’nin 1,8560’a gerilediği izleniyor. Yurtdışındaki negatif görünümle birlikte yatay açılış bekliyoruz.
Piyasalar bugün Avrupa Merkez Bankasından gelecek açıklamaları izleyecek. Faizin değiştirilmeden %1 seviyesinde bırakılması ve şubat için indirim sinyali verilmesi beklenirken, Draghi’nin tahvil alımlarının sınırlı olacağı yönünde olası açıklaması Avrupa krizine dair endişeleri artırabilir.
İspanya ve İtalya bugün toplamda 17 milyar euroluk tahvil ihalesi düzenleyecek. 10 yıllık faizler İtalya’da %7,02, İspanya’da %5,35 seviyesinde bulunuyor.
İMKB’de Beklentiler
Merkez Bankası’nın etkin fonlama maliyetinde düşüş ve AB liderleri arası görüşmelerin olumlu etkisi ile İMKB ardışık ikinci günde yükseldi. Dolar kurunun 1.8600 ve altına çekilmesi ile İMKB’nin yurtdışından pozitif farklılaştığı izlendi. Bankacılık sektörü endeksi %2.3 yükselirken, İMKB100 endeksini de %1.2 yukarı taşıdı. Avrupa tarafında ise Almanya ekonomisinin son çeyrekte daralmasının olumsuz etkisi görüldü. Euro/dolar paritesi de gün içinde 1.2675’e kadar geriledi. Akşam saatlerinde açıklanan Fed ekonomik görünüm raporunda ılımlı büyüme yorumu korunurken, bu sabah Asya tarafından gelen verilerin karışık etkisi takip ediliyor. Çin’de enflasyonun yavaşlaması ile ekonomiyi canlandırmaya yönelik önlemler almada rahat olunacağı yorumuna karşılık Japonya’da ihracatta gerileme Asya borsalarında olumsuz etki yaratıyor.
Bugün Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları kararları ile Avrupa Merkez Bankası Başkanı’nın basın toplantısı takip edilecek. Gün içinde ayrıca Almanya enflasyonu ve ABD perakende satış verileri izlenecek. Dolar kurundaki gerileme ve Merkez Bankası politikasındaki normalleşme yurtiçi piyasaları destekleyecektir. Dün ardışık ikinci günde 5 günlük ortalaması üstünde kalan ve diğer kısa vadeli ortalamalarına doğru yükselen endeksin bugün 51,500 puan ve üstünü denemesi beklenebilir. Destekler 50,700 – 50,000 puanda.

Hiç yorum yok: