18 Şubat 2016 Perşembe

Fed üyeleri faiz oranlarının izlediği patikanın değiştirilmesini tartıştılar- Tutanaklar

Fed politika yapıcıları geçtiğimiz ay yapılan Federal Açık Piyasa; Komitesi toplantısında sıkılaşan global finansal şartların ABD; ekonomisini vurabileceği endişesini dile getirdiler ve 2016 için; planlanan faiz artırım patikasını değiştirmeyi tartıştılar.

26-27 Ocak tarihlerinde yapılan FOMC toplantısının bugün yayınlanan; tutanaklarında, "Eğer global finansal şartlarda son dönemde yaşanan; sıkılaşma devam edern ise, ekonomi için aşağı yönlü riskleri; kuvvetlendiren bir faktör olabilir" ifadelerine yer verildi.; Politika yapıcıların çoğu, Ocak ayında bir faiz artırımının; gerekli olup olmadığını müzakere ederlerken, hala faizlerin artırılmasını; beklemeye devam ettiklerini ifade ettiler.

Tutanaklara göre, politika yapıcılar federal faiz oranı için; hedef aralık için uygun patika konusunda daha önceki görüşlerini; değiştirmeyi müzakere ettiler. Bununla birlikte ABD ekonomisi için; görünümlerini değiştirmek konusunda erken olduğu konusunda anlaşmaya; vardılar. Politika yapıcılar, "Petrol ve hisse senedi fiyatları gibi; global ekonomik gelişmeleri yakından izleyeceğiz" kararını aldılar. 


Global büyümede son dönemde yaşanan gelişmelerin ve hisse senedi; piyasalarındaki düşüşlerin Fed'in Aralık ayında verdiği faiz oranlarını; bu yıl 4 kez artırabileceği sinyalinden uzaklaşmayı düşünmesine; yol açtığına işaret eden tutanaklarda, "Bir dizi katılımcı Çin ve diğer; gelişmekte olan ekonomilerde beklenenden daha fazla yavaşlamanın ABD; ekonomisi için potansiyel bir engel olabileceği konusunda endişeliydiler"; ifadeleri kullanıldı.; Tutanaklara göre politika yapıcılar Çin'deki problemlerin ABD'nin; diğer önemli ticari partnerleri Meksika ve Kanada'yı da etkileyebileceğini; not ettiler.

Hiç yorum yok: