11 Ocak 2016 Pazartesi

VİOP Teknik Analizi 11/01/2016

Geçtiğimiz hafta sert düşüşler gördüğümüz global tarafta borsalar yeni haftaya da negatif başlıyorlar. Çin kaynaklı endişelerin, Güney Afrika Rand'ında değer kaybının derinleşmesinin, artan jeopolitik rikslerin, petrol fiyatlarındaki düşüşün olumsuz etkileri devam ediyor. Haftaya başlarken Asya borsalarında %2'yi aşan değer kayıpları var. Avrupa ve ABD borsa endekslerinin de haftaya düşüşlerle başlamaları beklenmektedir. Yurtiçi piyasaların da dışarının etkisiyle yeni haftaya negatif başlayacağını, endeks kontratlarında satıcılı bir açılış olacağını düşünüyoruz.

Teknik nedenlerden dolayı hafta içinde tepki niteliğinde yukarı hareketlerin olması beklenebilir. Ancak global taraftaki kaygılar toparlanma hareketlerini hafta başında da sınırlamaya devam edecek gözükmektedir. Bu nedenle, olası yukarı hareketler, kısa süreli ve günlük uzun pozisyonlarda satıp daha aşağıdan almak ve stop loss tanımlanarak kısa süreli short pozisyon yapmak için fırsat olarak değerlendirilebilir.


Oynaklığın her iki yönde yüksek olduğu bir dönem içinde olduğumuzdan stop loss tanımlanmadan uzun ya da kısa alınacak pozisyonların riskini oldukça yüksek görüyoruz. Bundan dolayı, stop loss tanımlanmadan kısa ya da uzun pozisyon alınmasını önermiyoruz.

Bugün dışarıda önemli bir veri akışı bulunmamaktadır. İçeride Kasım ayı cari işlemler dengesi  ( 2 milyar dolar açık beklenmektedir) verileri takip edilecektir.

Şubat kontratında hafta başında ilk destek noktası ise 86,600 seviyesindedir. Diğer destek noktaları 86,000 ve 85,200 seviyelerindedir. Kontrat üzerinde etkili olacak satışların, teknik açıdan ilk etapta 86,600 seviyesine yakın durulması beklenmelidir. Hafta başında diğer önemli bir denge bölgesi olarak 85,200 seviyesi takip edilebilir.

İlk direnç noktası ise 88,100 seviyesindedir. Diğer direnç noktaları 88,700 ve 89,400 seviyelerindedir. Kontratta toparlanma harekeleri içinde de, ilk olarak 88,100 seviyesinin test edilmesi, bu seviyenin aşılması halinde, toparlanmanın 89,400 seviyesine doğru sürmesini beklenebilir. Bir üst hedef olarak 93,150 seviyesi gösterilebilir.

Şubat kontratında 85,200 seviyesine stop loss konularak, geri çekilme hareketi içinde kısa süreli trade amaçlı uzun pozisyon alınabilir. Ancak olası bir geri çekilmede bu seviyedeki desteğin bozulması durumunda, kontrat üzerinde satış baskısının daha uzun süreye yayılacağını düşündüğümüzden, 85,200 seviyesinin üzerinde alınan uzun pozisyonların tutulmamasını, kapatılmasını, yeni pozisyon almak için 84,300 seviyelerine yaşanacak sarkmaların gözlenmesini tavsiye ediyoruz.


Kısa pozisyon almak için de 89,400 seviyesine stop loss konularak, ilk olarak 88,100 seviyesinin üzerine yaşanabilecek hareketler takip edilebilir. Yukarı hareket içinde 89,400 seviyesinin aşılması durumunda ise, kısa pozisyonun kapatılması, yeniden kısa pozisyon almak için 90,700 seviyesine doğru oluşabilecek hareketlerin hedeflenmesi doğru olacaktır. 

teb ytr

Hiç yorum yok: