3 Eylül 2015 Perşembe

Draghi: 2015 enflasyon tahminini %0.1'e indirdik

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, "2016 ve 2017'de enflasyonun biraz daha toparlanmasını öngörüyoruz. yıllık enflasyonun yılın sonuna doğru artmasını bekliyoruz. 2015 büyüme tahminini yüzde 1,5'ten yüzde 1,4'e indirdik. 2017 ortalama enflasyon tahminimizi yüzde 1,8'den yüzde 1,7'ye indirdik. 2015 enflasyon tahminimizi yüzde 0,3'den yüzde 0,1'e indirdik. 2016 enflasyon tahminimizi yüzde 1,5'ten yüzde 1,1'e indirdik" dedi.
 
Enflasyonu canlandırmak için gerekirse tüm entrümanlarının kullanılacağını belirten AMB Başkanı, "Ana faiz oranlarımızı sabit tutma kararı aldık. Zayıf olsa da ekonomik toparlanma devam ediyor. İhraç limitini yüzde 25'ten yüzde 33 seviyesine çıkartma kararı aldık" dedi.
Varlık alım programı gerektiğinde uzatılacak diyen Draghi, "Varlık alım programının uygulanması düzgün şekilde devam ediyor. Aylık varlık alımımız 60 milyar euro olarak devam edecek. Veriler enflasyonun önceki beklentilere göre daha yavaş arttığına işaret ediyor" diye konuştu.

Draghi, "Euro Bölgesi'ndeki ekonomik büyüme yavaş ilerliyor. Para politikası tedbirleriyle iç talebin artırılması lazım. Zayıf olsa da ekonomik toparlanmanın devam etmesini öngörüyoruz. Euro Bölgesi'nde reel gayrisafi milli hasıla 2015'in 2. çeyreğinde beklentinin altında geldi. 2016 ve 2017'de enflasyonun biraz daha toparlanmasını öngörüyoruz. Yıllık enflasyonun yılın sonuna doğru artmasını bekliyoruz. AMB, 2015 gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme öngörüsünü yüzde 1.5’ten 1.4’e revize etti. İş ortamına dair şartların düzgün alt yapıyla desteklenmesi lazım" ifadelerini kullandı.
 
Draghi, "Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle enflasyon tahminlerimizi de düşürdük. Toparlanma yapısal reformlarla desteklenmeli. Önümüzdeki aylarda negatif enflasyon rakamları görebiliriz. Mali politikaların ekonomik toparlanmayı desteklemesi lazım. Kredilerdeki toparlanma 2014 yılı başından bu yana devam ediyor. Aşağı yönlü riskler azalsa da görünüm olumsuz etkilenecek. Ekonomik toparlanma yavaş olabilir. Geniş bir şekilde toparlanma etkisini farklı ülkelere yayabilmek önemli. Döviz kuru, fiyat istikrarı ve büyüme için önemli. G20’deki ülkelerin döviz kuru politikalarına dair kararlılıkları devam etmeli" değerlendirmesi yaptı.

Hiç yorum yok: