11 Mart 2015 Çarşamba

Baki Atılal Yorum 11/03/2015

Kur'daki yükselişin ve buna faizlerdeki yükselişin eşlik etmesi sermaye piyasalarındaki gerginliğin de körüklenmesine neden oluyor. TCMB önce döviz satım ihale miktarını %50'ye kadar artırma kararı aldı, fonlama miktarını azalttı, ardından parasal sıkılaştırma ile fonlama maliyeti yükseltti, döviz depo oranlarında indirime gitti, dün de TL zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilen dilimlerinden ilkinde rezerv opsiyon katsayısını (ROK) düşürürken, son beş dilimdeki katsayıları yükseltirken, dış borçlanmada vadenin uzamasını teşvik etmek amacıyla bankaların ve finansman şirketlerinin yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu dışı yükümlülüklerinin zorunlu karşılık oranları 1 yıla kadar ve 1-2 yıl arası vadelerde yükseltti. Tüm bu hamlelere rağmen dolar 2,6389 seviyesinde.
Piyasa ne bekliyor ? Ek parasal sıkılaştırma günlerinin açıklanmasını bunun tam sıkılaştırmanın ilk adımı olduğunu düşünüyor AMA TCMB Kur'daki artışın ağırlıklı olarak FED faiz artırım beklentilerinin öne çekilmesi ve Euro/dolar paritesinden olduğuna inanınca piyasayı sıkmak istemiyor.

Hafta başından beri yapılan zirveler içerisinde en önemlisi bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayında yapılacak olan Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Sayın Erdem Başçı'nın katılacağı zirve.

Piyasaları yatıştıracak bir açıklama gelmesi durumda geçen cuma gördüğümüz gibi dolar/tl'deki köpük alınabilir ( Sayın Cumhurbaşkanının ılımlı cümleleri ile dolar /tl 2,62'den 2,57'ye gerileme kaydetmişti). Köpük alındıktan sonra TCMB'nin hedefi TL'nin değer kaybının rakibimiz ülkeler oranında kalmasını sağlamaya çalışmak olacaktır.

Buna yönelik beklentimiz %51 seviyesinde buna'da dün sayın Zeybekçinin sanki bu ay faiz indirimini gerektirecek bir durum yok yönünde algıladığımız açıklaması ve bugün sabah gazetesinde yer alan Sayın cumhurbaşkanının "o zaman kamu bankaları faizi düşürsün" cümlelerinden dolayı söylüyorum.

Diğer taraftan üretim odaklı olarak düşük faiz yüksek kur pradigmasının işlenmesi ise Sn Cumhurbaşkanın'dan ikna olmadım açıklamasının gelmesine neden olacaktır ki buna da %49 ihtimal vermekteyiz.

Hiç yorum yok: