13 Şubat 2015 Cuma

GÜNDEMDE NELER VAR

TÜRKİYE
·         Fitch, "Türkiye'nin cari işlemler açığı iyileşiyor, ancak süreklilik esas" Türkiye'nin cari işlemler açığında geçtiğimiz yıl sağlanan düşüşün ekonominin yeniden dengelenme için kapasitesi olduğunu kanıtladığına işaret eden Fitch Ratings, bu yeniden dengelenmenin sürekliliği, sağlamlığı ve yatırımcı güveninde ani değişiklere kırılganlığını azaltma boyutunun Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirmenin önemli bir parçası olduğunu bildirdi.

 
·         Moody’s analisti Banerji, Türkiye için yabancı yatırımcı psikolojisinin hala önemli olduğunu, kredi notu üzerindeki en büyük riskin yurtdışı kaynaklı kırılganlık olduğunu belirtti. Banerji, kurumların siyasileştirilmesinin yatırım ortamını olumsuz etkileyeceğini ifade etti.
 
AVRUPA
·         Yunanistan, AB ile anlaşmaya varmak için elinden geleni yapacak. Yunanistan Hükümet Sözcüsü Gabriel Sakellaridis, Yunanistan'ın Pazartesi günü yapılacak Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında ülkenin cari kurtarma programından yeni bir destek programına geçilmesi konusunda anlaşmaya varılması için elinden gelen tüm çabayı göstereceğini söyledi.
 
·         ECB/Noyer, "Yunanistan ciddi olur ise anlaşmaya varılması mümkün" Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Christian Noyer, Yunanistan'ın borç sorununa ilişkin bir anlaşmaya varılmasının, Yunan hükümetinin konuyu ciddi bir şekilde müzakere etmeye hazır olması halinde mümkün olduğunu söyledi. Noyer, "Yunanistan'ın borcu konusunda bir anlaşma mümkün, ancak Yunanlılar ciddi şekilde müzakere etmeye karar vermeli" diye konuştu.
 
·         Putin: Ukrayna’da ateşkes 15 Şubat’ta başlayacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik tarihi zirvenin gerçekleştiği Belarus’un başkenti Minsk’te önemli açıklamalarda bulundu. Putin 15 Şubat’tan itibaren ateşkesin geçerli olacağını, ağır silahların geri çekileceği sınır hattı konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.
 
·         AB, yaptırımlar listesine eklenen Rus ve Ukraynalıları Pazartesi günü açıklayacak. AB diplomatlarının verdikleri bilgiye göre, Ukrayna'daki savaşta roller olduğu gerekçesi ile Avrupa Birliği'nin varlık dondurma ve seyahat yasağı listesine giren 19 Rus ve Ukraynalının isimleri Pazartesi günü açıklanacak.
 
ABD
·         Fed, büyük bankalar için stres testlerinin sonuçlarını 11 Mart'ta açıklayacak. Fed, ABD'nin büyük bankalarının kendi stres testlerinde nasıl performans gösterdiklerini 11 Mart'ta Türkiye saati ile 23.30'da açıklayacak. Fed, 5 Mart tarihinde de Dodd-Frank yasası çerçevesinde yapılan ayrı bir testin sonuçlarını duyuracak. Bu test, bankaların ağır bir resesyona dayanıp dayanamayacaklarını ölçüyor, ancak sonuçları temettü ödemelerini etkilemiyor.
 
·         Wall Street Journal tarafından yapılan Şubat ayı faiz anketine göre ekonomistler, Fed'in 32 aydır yüzde 2 enflasyon hedefinin gerisinde olması nedeniyle kısa vadeli faiz oranlarını artırmak konusunda acelesi olmayacağını öngörüyorlar. 69 ekonomistin katılımı ile yapılan ankette, birçok ekonomist ekonominin beklendiği gibi gelişmesi halinde yıl ortasında bir faiz artırımı olabileceğini ifade ederken, diğerleri ise Fed'in Eylül veya Aralık ayını bekleyebileceğini düşünüyorlar.

Hiç yorum yok: