12 Ocak 2015 Pazartesi

GÜNDEMDE NELER VAR?

GÜNDEMDEN ÖNEMLİ BAŞLIKLAR
·         Japonya piyasaları bugün 'Yaşlılar Günü' nedeniyle kapalı olacak. Piyasalar yarın yeniden açılacak.
·         ABD’de 4Ç bilanço sezonu bugün Alcoa ile başlıyor. Çarşamba günü JP Morgan ve Wells Fargo, Perşembe günü de Bank of America, Citigroup ve Morgan Stanley bilanço açıklayacak.
DÜNYA
·         Fitch, Rusya’nın kredi notunu düşürdü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Rusya’nın uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notunu BBB’den BBB-’ye düşürdü. Görünümü ise negatif olarak belirledi.

AVRUPA
·         Yunanistan'da anketler Syriza'yı 2,7-5,5 puan önde gösteriyor. Yunanistan'da 25 Ocak'ta yapılacak genel seçimler öncesinde hazırlanan anketler ana muhalefet partisi Syriza'nın seçimden birinci parti çıkacağına işaret etmeye devam ediyor. Yunanistan'da hafta sonu yayınlanan 9 ayrı ankete göre Syriza, Başbakan Samaras liderliğindeki Yeni Demokrasi'nin 2,7-5,5 puan önünde seyrediyor. Anketlerin çoğuna göre 2 parti arasındaki oy farkı ortalama yüzde 3,2.
·         Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırmasına Brüksel'de destek artıyor. Almanya'da yayınlanan Die Welt gazetesinin haberine göre, Brüksel'de Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılmasına destek artıyor. Die Welt'in üst düzey AB kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Brüksel'de, "Yunanistan'ın borcunda bir saç traşı, ülkenin mevcut borç yükünü sırtlayacak durumda olmaması nedeniyle, kaçınılmaz" değerlendirmesi yapılıyor. Bununla birlikte Die Welt, herhangi bir borç yapılandırmanın zamanlaması konusunda bir anlaşma olmadığına da işaret ediyor. Die Welt'in haberine göre Yunanistan'ın borcunda yüzde 30-59 aralığında bir saç traşı gerçekleştirilebilir.
·         Yunanistan Merkez Bankası, ülkeden mevduat çıkışının kontrol altında olduğunu bildirdi. Yunan basınında yer alan, politik belirsizlik nedeniyle son günlerde ciddi mevduat çıkışı olduğu haberlerinin ardından dün yazılı bir açıklama yapan Yunanistan Merkez Bankası, "Ülke bankalarından mevduat çıkışlarına ilişkin haberler sonrasında Yunanistan Merkez Bankası durumun kontrol altında olduğunu not etti. Yunanistan Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ile birlikte gelişmeleri yakından izliyor ve gerektiğinde müdahaleye hazır" ifadelerini kullandı.
·         ECB/Visco, "Deflasyon riskine karşı en iyi önlem parasal genişleme" Avrupa Merkez Bankası üyesi ve İtalya MB Başkanı Ignazio Visco, Euro Bölgesi'nde deflasyon riskinin küçümsenmemesi gerektiğini ve deflasyon problemine en iyi yanıtın devlet tahvili alımı olacağını bildirdi.
·         ECB/Lautenschlaeger, "Devlet tahvili alımı başvurulacak son çare" Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Sabine Lautenschlaeger, ECB'nin devlet tahvili almasının başvurulacak son seçenek olarak gördüğünü, şartların cari ortamda bu adımı atmak için doğru olmadığını savundu. Der Spiegel dergisine konuşan Lautenschlaeger, Almanya'nın ECB'nin devlet tahvili alımına muhalefetinin altını bir kez daha çizmiş oldu.
ASYA
·         Japonya, 2015 mali yılında yüzde 1,5 reel büyüme bekliyor. Japon hükümeti, 2015 mali yılında ekonomide reel büyümenin yüzde 1,5 olmasını, nominal büyüme oranının ise yüzde 2,7 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor. Kabine Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre Japon hükümeti, tüketici harcamalarında beklenen hızlanmanın ekonomide büyümeyi artıracağını tahmin ediyor. Hükümet ayrıca 2015 mali yılında tüketici fiyatlarının yüzde 1,4 artacağını da öngörüyor. Japon hükümeti 31 Mart'ta sona erecek 2014 mali yılı için ise reel büyüme tahminini yüzde 1,2'den 0,5'e indirdi.

Hiç yorum yok: