11 Haziran 2014 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 11 Haziran 2014

Dün gün genelinde alıclı seyreden BIST100 endeksi %1.14 artışla 81,672 seviyesinden kapandı. Böylece BIST 100 endeksi, 31 Mayıs 2013 tarihinden bu yana en yüksek seviyeden günü tamamlamış oldu. BIST30 endeksi de %1.16 yükselerek 100,911 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %1.08, bankacılık endeksi (xbank) %1.42 yükseldi. En çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO olurken Borsa İstanbul’da işlem hacmi 3 milyar 695 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Türkiye’nin ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde yıllık bazda %4.3, dönemsel bazda %1.7 büyüdüğünü hatırlatalım. Yıllıklandırılmış olarak %4.4 seviyesinde gerçekleşen büyümenin beklentilerin üzerinde olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel krizin ardından son 4 yıllık süreçte Türkiye ekonomisi ortalama %6 büyüdüğünü ifade etti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, AB'deki toparlanma ile rekabetçi kur düzeyinin dış talebi pozitif etkilediğini ve bu sayede yılın ilk çeyreğinde dış talebin büyümeye 2.7 puan katkı yaptığını açıkladı. Bir şirketin dünya genelinde yaptığı araştırmaya göre Türkiye, serveti 100 milyon doların üzerinde olan ultra zengin ülkeler sıralamasında 2013 yılında 288 ultra zenginle 12. sırada yer aldı. 2012 yılında Türkiye’deki ultra zenginlerin sayısı 357’ydi. Muharrem Yılmaz'ın istifasıyla boşalan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na, Haluk Dinçer seçildi.


Şirket haberlerine baktığımızda, Türk Hava Yolları’nın Boeing firmasından alınan 15 adet B737-8 MAX uçak opsiyonunun 2020’de kesin olarak alınmasına karar verdiğini hatırlatalım. Bunun yanı sıra, Kipa toplam 1.1 milyar sermaye artırımı gerçekleştirdi. Bunun 370 milyonu nakit giriş, 780 milyonu ise ana ortak Tesco Overseas Investments Limited’e borç ödemesi olarak kaydedildi. Son olarak, KAP’ta yayınlanan bilgilere göre Enka İnşaat hisselerinde 2 milyon lot borsada satılabilir tipe dönüşüm için, Enka Spor Eğitim ve Yardım Vakfı tarafından MKK’ya başvuru yapıldı.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, Wall Street'te Dow Jones Endeksi’nin dün rekorunu ilerletirken S&P 500 Endeksi’nin günü çok hafif düşüşle tamamladığını belirtelim. Avrupa hisseleri ise günü yükselişle kapatarak altı yılın zirvesini korumuş oldu. Japonya Merkez Bankası’nın sağladığı teşviklerin ekonomiyi canlandırnmada etkili olacağı yönündeki beklentilerle yen euro karşısında bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı. MSCI'ın dün gece yarısı itibariyle açıklanan yıllık piyasa sınıflandırmasında Güney Kore ve Tayvan gelişmekte olan ülkeler listesinde kalırken, Çin A grubu hisseler de gelişmekte olan ülke statüsüne alınmadı. MSCI Gelişmekte olan Piyasalar Endeksinde Güney Kore ve Tayvan'ın toplam ağırlığı %27.8’ken Türkiye'nin mevcut ağırlığı %1.68 seviyesinde bulunuyor. Google firması, 100 kişinin çalıştığı Skybox görüntüleme firmasını 500 milyon dolara satın alacak.

Hiç yorum yok: