9 Haziran 2014 Pazartesi

Piyasalara Bakış


Geçen haftanın ve belki de son ayların en önemli makro beklentilerinden olan ECB toplantısının geneli itibariyle piyasalar açısından olumlu yönde sonuçlandığını düşünüyoruz.  Geçen hafta Perşembe günü gerçekleşen ECB ana hatlarıyla baktığımızda beklentileri büyük oranda karşıladığı hatta bir miktar daha güvercince kararlar aldığını düşünüyoruz.

Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi ise beklentileri biraz aşmış olması nedeniyle olumlu karşılandıysa da detaylarına baktığımızda verinin ABD ekonomisinin ivme kazanmaya devam ettiği yöündeydi. Nitekim ABD 2 yıllık bono faizlerinin bu sabah  6 Mayıs tarihinden beri ilk defa %0.4 seviyesine geldiğini görüyoruz.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke döviz volatilitelerinin düşük seyretmeye devam etmesi,  ABD faizlerindeki geri çekilme ve ECB ve BOJ’dan ek adım beklentisi Mart ortalarından itibaren etkili olan yükselişlere destek olan ana faktörler omaya devam ediyor. Ancak küresel döviz volatilitelerini 2007 yazından beri en düşük seviyeye gerilemiş olması, hisse senedi ve bono volatilitelerinin de tarihsel olarak düşük seviyelere gerilemiş olması olası bir volatilite artışına karşı tedbirli olunması gerektirdiğini düşündürüyor.
Yurtiçinde bugün TSİ sanayi üretim verisi açıklanacak ve CNBCE anketine göre takvim etkisinden arındırılmış yıllık sanayi üretim artışının %3.9 olması bekleniyor. Yarın açıklanacak olan 1. Çeyrek GSYH verisinin de piyasalar açısından önemli olabileceğini düşünüyoruz.
Haftanın geri kalanında yurtdışında makro veri takvimi nispeten hafif. Merkez Bankaları toplantıları açısından ise BOJ’nin toplantısı önemli olabilir.

Hiç yorum yok: