6 Haziran 2014 Cuma

Piyasalara Bakış


Haftanın ve belki de son ayların en önemli makro beklentisi  dün yapılan ECB toplantısı idi. Ana hatlarıyla baktığımızda ECB’nin beklentileri büyük oranda karşıladığı hatta bir miktar daha güvercince kararlar aldığını düşünüyoruz.
Gerçekten de piyasalardaki ilk tepkiler olumlu oldu. ECB’nin kararının küresel risk iştahı, carry trade’ler, gelişmekte olan ülkeler ve genel olarak varlık fiyatları, açısından olumlu algılanmaya müsait olduğunu düşünüyoruz.

Fakat burada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu düşünüyoruz:
a)         Varlık fiyatlarının bulunduğu seviyeler önceki merkez bankası hamlelerinin (QE, ilk LTRO lar) geldiği seviyelerin oldukça üstünde ve volatiliteler tarihi düşük seviyelerde. Dolayısıyla önceki örneklerin bazısında gördüğümüz oranda olumlu fiyat hareketlerini görmek daha zor olacaktır.
b)         Alınan kararların özendiriceği carry trade’ler, gelişmekte olan ülkelerden ziyade AB içindeki carry trade’leri (Italyan, Ispanyol, Portekiz, İrlanda ve Yunanistan gibi) özendirmesi ve bu “çevre” AB ülkelerindki şirket bonusu ve hisse senedi piyasalarında nispi olarak daha olumlu bir performans görünmesi daha olası.
c)         Draghi’nin basın toplantısında faizler için gerçekçi anlamda alt banda gelinmiş olduğunu söylemesi bundan sonra faiz indirme olasılığının son derece düşük olduğunu düşündürüyor. Nitekim karardan sonra kısa vadeli EUR faizlerindeki düşüşün son derece sınırlı kaldığını gördük.
d)         Yukarıdaki b ve c maddelerinde bahsedilen nedenlerden ve yeni finansmanın AB içinde kalmasının özendirilmesinden dolayı Euro’nun beklentilerin aksine önümüzdeki dönem önemli oranda değer kaybetmeme ihtimali azımsanmamalı.
e)         Kararları Temel anlamda olumlu bulmak ile beraber önümüzdeki günlerde bazı detay ve uygulama konusunda soru işaretleri oluşabileceğini düşünüyoruz. Finansmanın şartlı olduğunu düşündüğümüzde örneğin yeni LTRO’ya katılım ne oranda olacak, ne kadarı eski LTRO kaynaklı olacak gibi soru işaretlerin doğabileceğini düşünüyoruz.
Bugüne baktığımızda ise TSİ 15-30’da açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisinin piyasalar açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Bloomberg’e göre piyasa beklentisi 215bin artış, işsizlik oranının ise %6.4 olması yöünde. Veriden önemli bir sapmanın ABD faizleri üzerinde etkisi olabileceğinden, bizimkiler de dahil, tüm piyasalar üzerinde orta vadede etkisi olabileceğini düşünüyoruz.

Hiç yorum yok: