29 Nisan 2014 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 29 Nisan 2014

BIST 100 endeksi alıcılı geçirdiği, haftanın ilk gününü %1.41 artıda 72,398 seviyesinden sonlandırdı. BIST30 endeksi ise %1.63 yükselerek 88,535 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.40, bankacılık endeksi (xbank) %2.30 yükseldi. Haftanın ilk gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO olurken Borsa İstanbul’da işlem hacmi 3 milyar 249 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın, parasal sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki pozitif katkısının biraz gecikebileceğini ve tepe noktasının Mayıs ayında gözlenebileceğini belirttiğini hatırlatalım. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye için 2014 ve 2015 makroekonomik öngörülerinin pozitif olduğunu açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu ve TCMB işbirliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarına göre Tüketici Güven Endeksi, Nisan’da %7.9 yükselerek 78.5’e çıktı ve son 2 senenin en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Endeks Mart'ta 72,7 seviyesindeydi. TCMB’nin, resmi rezerv varlıkları Mart’ta bir önceki aya göre 1 milyar 640 milyon dolar azalarak 126 milyar 51 milyon dolara geriledi. TCMB’nin dün 5 Mayıs vadeli ve 6 milyar lira tutarlı miktar yöntemiyle repo ihalesi açtığını da ekleyelim. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği verilerine göre, Türk beyaz eşya sektörünün iç pazar satışı, 2014 Ocak-Mart arası geçen yılın aynı dönemine göre %14 oranında gerileyerek 1.3 milyon adet olarak gerçekleşti.

Şirket haberlerine baktığımızda, Halkbank’ın, 2014’ün ilk çeyreğinde beklentilerin hafif üzerinde 530 milyon TL net kâr elde ettiğini görüyoruz. Bankanın toplam aktifleri, %4 artışla 146 milyar TL’ye ulaşırken, kredileri de 115 milyar TL olarak geçrekleşti. Halkbank Genel Müdürü Taşkesenlioğlu, esnaf ve sanatkarlara ilk çeyrekte 2 milyar TL’nin üzerinde kredi kullandırdıklarını, böylece kredi kullanan toplam esnaf sayısının 300 bine ulaşmasında katkılarının bulunduğunu ifade etti. Dün akşam saatlerinde 2014 ilk çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıklayan bir diğer şirket Ford Otosan'ın kârı %15 artışla 202.5 milyon TL olarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. KAP’a yapılan açıklamaya göre Şişecam ve Trakya Cam’ın, Rusya'daki bağlı ortaklığın 1.1 milyar rublelik kredisine garantör olacağını da ekleyelim. Son olarak, bugün Garanti ve Emlak GYO’nun 2014 ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıklayacağını belirtelim.


Küresel piyasalara baktığımızda, ABD'de askıda konut satışlarının Mart’ta son üç yılın en büyük artışını göstererek, konut sektörünün ivme kazandığına dair sinyal verdiğini görüyoruz. Şirket birleşme haberleriyle AB ve ABD'nin Rusya'ya yeni yaptırımlar uyguladığına dair haberlerle dalgalı hareket eden ABD borsaları günü artıda kapadı. Avrupa hisseleri de benzer şekilde haftanın ilk işlem gününü artıda kapattı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, Rus enerji şirketleri Rosneft ve Gazprom'un kredi notlarını düşürdü. Bugün başlayan iki günlük Fed toplantısı öncesinde altın, kaybını 2. güne taşıyor.

Hiç yorum yok: